Груевски: България се опитва да представи македонската история и революционери като български

Според избягалия в Унгария бивш македонски премиер София използва като "инквизиторски инструмент" членството си в ЕС

OFFNews 02 февруари 2023 в 10:58 3600 4

Груевски

Снимка фейсбук профил на Никола Груевски

Никола Груевски

Македонският въпрос може да бъде затворен, само когато това е в интерес на Македония и македонския народ и само това ще донесе траен мир и стабилност на Балканите, противно на стремежите на някои съседи. И докато това се случи, той не само ще остане отворен, но ще предизвика много междудържавни проблеми, инциденти сред хората и много други нежелани ситуации.

Това написа във фейсбук бившият премиер на Република Северна Македония Никола Груевски, който има няколко присъди в страната и живее в Унгария.

По думите му, цитирани от БТА, колкото и да е искало да няма пречки по пътя на страната към ЕС, неговото правителство дълго време не е постигнало съгласие с България по текста на Договора за приятелство и не е приело съвместното отбелязване на исторически личности, който България още тогава е предлагала.

"Намеренията и клопките бяха толкова очевидни, че всеки, който дори и малко разбира от политика и история, можеше да ги види. Правителството, което ръководех, се противопостави на приемането на израза "обща история". Беше ясно, че имайки силата на членството в ЕС, България ще я използва, за да представи македонската история като българска и македонските революционери като български и ние трябва да приемем това. От този договор произтичат днешните проблеми, новите изисквания и условия на съседна България с промените в конституцията, общото отбелязване и др., от които произтичат нежелани инциденти, негативна енергия и допълнително влошаване на междудържавните отношения", пише Груевски.

Според него правителството на Северна Македония (на Зоран Заев) "безразсъдно и прибързано" е влязло "в авантюрата да подпише договора с България" само за два месеца, след като е дошло на власт, а последиците от това се виждат.

"Тогава беше важно да се покаже някакъв уж бърз успех и да се каже, че ние (ВМРО-ДПМНЕ) сме виновни за всичко и проблемът не е в България и техните неадекватни изисквания и условия", пише Груевски.

Бившият премиер, който напусна тайно страната, заради заведените срещу него дела, допълва, че когато са обсъждали текста на договора с България е заявил, че най-големият (макар и не единственият) проблем в договора е съвместната историческа комисия. Аргументите му за това също са свързани с "асиметричните сили" заради членството на България в ЕС, а Република Северна Македония не е и "тази комисия ще се превърне в ключов инквизиторски инструмент за изнудване под научно прикритие, което няма да има нищо общо с историческата наука, а ще бъде политически инструмент на България за постигане на нейните вековни цели македонската история, език, идентичност и нация да придобият български характер".

"Най-интересното е, че СДСМ, дори и в този си състав, смята подписването на договора с България, както и договора с Гърция, който е също толкова пагубен и класическа капитулация (за Северна Македония), като огромен и невероятен успех, а нас (ВМРО-ДПМНЕ и правителството на Груевски) все още ни представят като спирачка за добросъседските отношения и към членството в НАТО и ЕС", разсъждава още Груевски.

В подкрепа на твърденията си той публикува интервю с преподавателя по история Никола Жежов, според когото съвместно отбелязване на Гоце Делчев не трябва да има, защото "революционната дейност на Гоце Делчев няма допирни точки с българската история, освен понякога физическото му присъствие в София и в някои по-малки градове в България".

Според последното проучване на Международния републикански институт (ИРИ) в Северна Македония Никола Груевски е политикът с най-голямо доверие в страната - 7%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

810

4

Македонската история си е българска до 1944 , виж за северномакедонската никой не претендира.

4738

3

Того

02.02 2023 в 11:34

"Еее, Луно, Луно, землю македонска и за тебе ли ке се тепаме?" Ако не бяха предателите, български комунисти, поклонението на гроба на Гоце Делчев щеше да се прави в България.

2099

1

Mateevk

02.02 2023 в 11:25

Груевски, що не си гледаш работата или по-точно изгнанието! Общото между Гоце Делчев и България е, че и той и моята прабаба са родени в Кукуш в рамките на период от 10 години през втората половина на 19 век. Аз помня отлично моята прабаба, избягала в България заедно с четирите си невръстни деца, едно от които баба ми. Помня я с малко странния й говор и с това, че си беше чиста българка. Никой не иска да ви краде ни историята, ни героите, но хайде да обясним на децата си тези някои малки особености на нашата обща история, която в един момент се разделя, за да стигнем до крамолите днес.