Горанов: Избори до дупка е по-добре от безпринципни коалиции

ОFFNews 16 януари 2017 в 16:32 4668 2

Снимка БГНЕС

"По-добре избори до дупка, отколкото безпринципни коалиции, които да раждат една слаба и лесна за манипулиране изпълнителна власт. Силно управление се формира около някаква ценностна система, която разграничава отделните партии. Ако всички станем еднакви, тогава всички сме маскари."

Това каза министърът на финансите в оставка Владислав Горанов по време на конференцията "Планът "Юнкер" - възможности и резултати", организирана от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

Според Горанов няма място за политически "Франкенщайн" коалиции - БСП-ГЕРБ.

За финансовия министър концептуално и идеологически двете партии са толкова различни, че за сътрудничество е трудно да се говори.

„Подобна коалиция би била оправдана само при изключително извънредни обстоятелства, засягащи сигурността на държавата. Държавата в момента е в много добра кондиция, от гледна точка на икономическо състояние и бизнес климат. В този смисъл подобни политически "Франкенщайн" коалиции нямат място или поне не виждам политическа рационалност в тяхното съществуване“, категоричен е Горанов.

Той изрази съмнение относно необходимостта от подобен тип формат. По думите му, ако се състави такава коалиция само с цел да има някакво парламентарно мнозинство, то тогава идеологическата спойка на такава конструкция със сигурност няма да е полезна за хората. 

По повод вътрешната анкета, която ГЕРБ провежда, Горанов коментира: „Аз бих отговорил на анкетата така - за да има силно и стабилно управление, трябва да има някаква доктрина, зад която политическите партии да застават и да водят държавата в определена посока. Няма как да се направи коалиция от 214 народни представители от всички възможни партии, която да застане зад някаква смислена цел. Дали ще има запазване на сегашния данъчен модел, или не, при положение, че с БСП сме на диаметрално противоположни позиции, каква е ролята на държавата в икономиката - да е регулатор в една либерална икономика или да се намесва с публични средства?“. 

За финансовия министър естествената позиция на партиите в център - дясно е да се търси комуникация и контакт с формации, които са от семейството на ЕНП. Горанов посочи, че сегашната формула на управление следва своята логика, като подчерта, че пример за добър модел на управление дават точно тези партии. 

Горанов коментира и невъзможността за коалиция с ДПС: "ДПС носи много тежък политически товар от наследството от участието си в управлението. Според мен коалиция с тях не стои на дневен ред"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!