Гласоводител за евровота тества избирателите коя партия им е близка

OFFNews 09 май 2014 в 16:03 2789 0

Онлайн „Гласоводител“ за Европейския парламент дава възможност на избирателите да преценят коя партия – кандидат изразява техните виждания по ключови за Евросъюза въпроси.

Системата „Гласоводител“ е част от партньорска мрежа тестови системи Vote Match Europe, работеща в 14 европейски държави.

За българските гласоподаватели е подготвен списък от 26 въпроса, покриващи ключови теми от политическия дебат в Европа, както и специфични за България въпроси – за бъдещето на ядрената енергетика, за регулацията на личните данни, идеята за данък върху банковите транзакции, за властта на Еврокомисията върху националните политики, за минималната заплата в Европа, за майчинските отпуски, за строителството в защитени зони от мрежата „Натура 2000“ и др. (за избирателите от останалите 13 държави въпросите са 30).

Чрез отговорите на тези въпроси „Гласоводител“-ят селектира кои партии – кандидати на предстоящите евроизбори се доближават най-много в политическите си позиции до участниците в теста.

VoteMatch е изпитан инструмент, който се използва от милиони потребители. В неотдавнашните избори холандската версия на гласоводителя StemWijzer е бил използван от 5 милиона потребители, а германския Wahl-O-Mat – от 13 милиона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови