ГЕРБ знае имената и посоката на корабите, нарушили санкциите за руския петрол. Плаши със сателитни снимки

"Лукойл" се готви за бягане, защото се разплита цялата работа с износа на руския петрол, заяви депутатът от ГЕРБ Делян Добрев

Ружа Райчева 05 декември 2023 в 15:05 2243 4

Делян Добрев

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Делян Добрев

Парламентарната група на ГЕРБ знае имената и дестинацията на корабите, нарушавали европейските санкции за пренос на руски петрол. Те разполагат със сателитни снимки на нарушителите, предупреди депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев в кулоарите на Народното събрание.

Той коментира обмисляната от втората по големина нефтодобивна компания в Русия "Лукойл" продажба на всички български активи. Пред журналисти в парламента Добрев заяви, че "Лукойл" обсъжда продажба на бизнеса си в България, защото вижда, че "цялата работа с руския петрол и с износа на горива в открито море започва да се разплита и се готвят да напускат". Делян Добрев обяви темата за отмяната на изключението от забраната за внос и преработка на руски петрол у нас за общоевропейска, а не регионална.

"Цялата схема с дерогацията в последната година и половина в България започва да се разплита. Целият свят вижда, че от 15 милиона барела руски нефт преди войната, ние започнахме да купуваме по 45 милиона барела и то в режим на санкции. Къде отива това гориво, ще бъде уточнено съвсем скоро, защото ние вече имаме имената на корабите, дестинацията в открито море, имаме корабите, на които са претоварвали, и сателитни снимки къде са отивали тези кораби", съобщи той.

Добрев е на мнение, че по тази причина "Лукойл" се "готвят за бягане". Той очаква, че е възможно да има протести в близките ни. Председателят на парламентарната комисия по енергетика изтъкна, че "Лукойл" са съобщили, че ще започнат разговори със синдикатите и с работниците.

По тази причина Добрев не изключва възможността в следващите дни те да се опитат да провокират отново протести и затваряне на магистрали, защото и те, подобно на кабинета "Денков", не искат тази дерогацията от забраната за внос на руски петрол да бъде отменена.

По-рано днес премиерът Николай Денков заяви, че "Лукойл" не е "нарушил нито един европейски регламент, нито един български закон, нито една митническа разпоредба". Добрев коментира като заяви, че никога не е виждал подобна защита от действащ български премиер, за която и да е компания в България. "Още по-изумително е, че тази компания е руска, от държава, която е поставена под редица санкции от ЕС", добави Добрев.

На въпрос кой би могъл да купи бургаската рафинерия Добрев отговори, че няма информация по темата. По думите му е възможно купувачът да е от неизвестна компания, за която впоследствие да се открие, че е свързана с Русия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7925

4

Trabajo

10.12 2023 в 22:25

делян сигурно и той е в листата на чакащите.
иначе е неясно, защо го е погнал такъв остър атлантизъм.
а може и кандидат-купувачът да има кесия за развързване ...

-1650

3

ob1

05.12 2023 в 16:12

Т.е. досега ГРОБ са прикривали престъпления? Колко изненадващо :)

1935

2

Муню

05.12 2023 в 15:40

Еййй бастун, по смисъла на закона, притежаване на информация относно престъпление следва да се сподели със съответните органи. В прутивен случай, ставаш престъпник.
Тиквата не ти ли наБи малко мозък?
Всичката ви работа е такава!!!

345

1

Джендо Джедев

05.12 2023 в 15:09

"Лукойл" се готви за бягане, защото се разплита цялата работа с износа на руския петрол", заяви депутатът от ГЕРБ Делян Добрев"

Не, пич! Тия мошеници бягат защото най-сетне, след толкова години игрички на белот между вашия Боце и Валwо-Нафтата, се намериха хора, които да поискат полагащото се на България. А вие само подвиквате, уж по "евроатлантически" отстрани. Страшна работа били това магнитните полета, ей! Да се не надява човек! :)

 
X

Да помогнем на украинските деца!