Лукойл обмисля продажба на бизнеса си в България

OFFNews 05 декември 2023 в 12:00 3062 6

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Втората по големина нефтодобивна компания в Русия "Лукойл" обмисля продажбата на активите си в България, съобщиха от компанията на официалния си сайт.

"Лукойл" е собственик на най-голямата петролна рафинерия в Югоизточна Европа и най-голямото промишлено предприятие в България - "Лукойл Нефотхим Бургас". От компанията пишат, че предвид същественото изменение на условията за осъществяване на дейността на предприятията са започнали работа по преразглеждане на стратегията си по отношение на този актив. "С помощта на международни консултанти ще бъдат анализирани различни опции, включително продажбата на бизнеса", съобщиха от "Лукойл".

Ето какво още написаха от руската нефтодобивна компания:

"Групата „Лукойл" активно инвестира в развитието на активите си в България вече повече от 20 години. В частност, инвестициите в нефтопреработвателния завод в Бургас, надхвърлящи 3,4 млрд. щатски долара, превърнаха предприятието в една от най-екологичните и високотехнологични рафинерии в Европа. Освен това е създадена модерна пласментна мрежа, включваща 220 бензиностанции и 9 нефтобази, както и предприятия за бункероване на кораби и въздухоплавателни средства. Осъществявайки дейността си в България, Групата традиционно поддържа високи световни стандарти на корпоративна и социална отговорност.

Преразглеждането на стратегията е следствие от приемането от страна на държавните органи на България на дискриминационни закони и други несправедливи, пристрастни политически решения спрямо рафинерията, които нямат нищо общо нито с цивилизованото регулиране на големия бизнес, нито с увеличаването на приходната част на бюджета на страната.

Изкуствено раздухваната политическа буря около предприятието на голяма международна търговска структура, спрямо която няма наложени санкции на Европейския съюз и САЩ, и която изпълнява всички свои задължения пред държавата и работниците си, вреди на бизнеса на компания „Лукойл", на инвестиционния климат в България, неумолимо руши имиджа на Републиката в очите на световния бизнес, негативно влияе върху приходите в държавния бюджет.

 „Лукойл" ще информира държавните органи на страната и Синдиката на Българските Нефтохимици „Лукойл" за по-нататъшните действия на Компанията по отношение на активите й в България."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

723

6

user4eto

05.12 2023 в 14:15

Когато Василев каза, че тази работа е вече ясна, Шиши и Баце скочиха, че лъже. Е, сега кой лъже?

1236

5

БотоксПутю

05.12 2023 в 13:47

Казват, че Шиши обмислял покупка на въпросните лукови активи в Бг.

345

4

Джендо Джедев

05.12 2023 в 12:46

Традиционно за рашагите - като го накараш да играят по правилата, се разпискват, че ги дискриминирали... :D

1066

3

alcom4

05.12 2023 в 12:34

Тъй като цялата Руска империя е едно ОПГ ,то няма как и "Лукойл"да не са част от всеобщата престъпна руска система.В Русия 4-5 престъпни клана ,командват в тази страна и имитират държавност.У.нас с европейско решение ,притисната тази руска петролна структура ,да си плащат данъците и те "хоп"...дискриминация имало по политически причини.Тия хора десетилетия стотинка не са дали в българския бюджет и твърдяха ,че работели на загуба.Наглостта им е без подобна.

12078

2

edin slep

05.12 2023 в 12:22

Този път на голям инвеститор и държавен дял, примерно 30%, защото ще има пак врътки с данъците.

1000

1

Ендевър

05.12 2023 в 12:04

И какво сега, когато дойде време да си плащат данъците и да спазват закона - дим да ни няма, защото не ни е изгодно!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика