ГЕРБ внесе питането си за Истанбулската конвенция в КС

OFFNews 08 февруари 2018 в 15:51 6305 2

ГЕРБ внесе питането си за Истанбулската конвенция в КС

ГЕРБ депозира в Конституционния съд искането си за преценка на съответствието на Истанбулската конвенция с Конституцията.

Документите бяха внесени от народните представители Данаил Кирилов и Тома Биков, а искането е подписано от 75 от депутатите на ГЕРБ.

От партията са предоставили на съда като материали и преписката за ратификацията на документа в Народното събрание, както и 8 доклада, които са били изработени през последните 4 години и представляват анализ и оценка на възможността за прилагане на Истанбулската конвенция.

Председателят на парламентарната Комисия по правни въпроси Данаил Кирилов обясни, че в документите са приложени и всички становища, постъпили в рамките на законодателната процедура до сега, както положителните, така и отрицателните.

Конституционният съд с решение ще даде най-обективната правна експертиза и заключение за това дали Истанбулската конвенция съответства на Конституцията, коментира той пред журналисти, цитиран от "Фокус".

„Първо сме анализирали всички отрицателни становища. След това сме дали и нашите аргументи „за”. Смятаме, че с това искане максимално изчерпателно сме представили проблема и ситуацията пред конституционните съдии”, обясни Кирилов.

По думите му реалните варианти са два – Конституционният съд да приеме, че Конвенцията съответства на Конституцията и ратификацията е допустима, вторият вариант е обратният.

„Съобразно това кой от тези варианти ще се случи, ние ще съобразим по-нататъшното си правно поведение. В никакъв случай не искаме да коментираме бъдещи, евентуални или хипотетични промени в Конституцията. Това е един следващ въпрос, който зависи от много обстоятелства, включително и от съгласието и консенсуса в парламента”, допълни Кирилов.

„До този момент ние активно се борим за подкрепа в парламента, но бих казал, че не събираме кой знае колко широка подкрепа в парламентарния аспект на този анализ”, коментира още той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови