ГЕРБ внася вота на недоверие в петък, дебатът ще е преди изборите

Нели Чолашка 14 май 2014 в 10:28 3923 7

Бойко Борисов

ГЕРБ ще внесе вота на недоверие към кабинета "Орешарски" на тема енергетика този петък - 16 май, съобщи днес лидерът на партията Бойко Борисов.

Миналия петък - 9 май, в парламента той обяви, че партията му отново ще поиска вот на недоверие и той ще бъде внесен до края на деня в деловодството. Това така и не се случи, а оправданието на хората на Борисов беше, че не са получили информация от Министерството на икономиката за дълговете на НЕК.

"Онзи ден тихомълком е дошло писмо на Стойнев, който казва, че не може да ни предостави тази информация, защото балансът още не бил готов. Не знам откъде му идва тази наглост, защото винаги депутатите, които изискват информация, са длъжни да ни я предоставят.

Не мога да подмина така леко и ДКЕВР, защото неслучайно има такива институции в България, които трябва да са независими, за да не се меси политиката в тях. Не е само този регулатор, но този би трябвало да е най-безпристрастният и хората да знаят защо цената на тока трябва да е толкова.

Чакахме от НЕК да ни изпратят финансовите стойности, но след като ни беше отказано, няма за къде да се бавим. Кой какви интереси защитава ще се види в парламента”, уточни днес Борисов.

По думите му този вот е тест за ДПС. „Ако не го допуснат, ще стане ясно, че има нещо, което крият”, смята лидерът на ГЕРБ.

„Ако друго правителство, друг премиер го правят, никога няма да се допусне. Щяха да им взимат лицензите – сега им пречи преносът на кабелите. Ставаше въпрос за цените на тока – имат ли нарушения там, а не със стълбовете и кабелите”, коментира още Борисов.

Представители на ГЕРБ, начело с лидера Бойко Борисов, се срещнаха днес с представители на Реформаторския блок, за да обсъждат проблемите в енергетиката.

Борисов обяви, че не е съгласен с лидера на Реформаторите Радан Кънев, че изборите са сакрална дата: „Нали и преди сме ги били. И пак да ги бием, пак ще е същото. Тук действително трябва да се търси отговорна партия в парламента, която да не го допусне. За мен е важно да има спокойствие в държавата, да се усвояват европейските фондове”.

Ръководството на парламента трябва да свика дебат по вота след 3 до 7 дни след внасянето му, а 24 часа след дебата трябва да се гласува.

Това означава, че другата седмица, непосредствено преди евровота, парламентът ще има две извънредни заседания. Управляващите партии решиха да излязат във ваканция две седмици преди изборите, за да не се води предизборна кампания и в Народното събрание.

Премиерът Пламен Орешарски обвини ГЕРБ в некоректно политическо поведение, но от партията му отговориха, че няма ограничение да се внася вот на недоверие преди избори за Европейски парламент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!