ГЕРБ: В 12 без 5 кадри на ДС се назначават за дипломати

OFFNews 04 юли 2014 в 11:58 3604 6

Министерство на външните работи

"В 12 без 5 се правят спешни конкурси за назначаване в дипломатическата служба и за повишаване в дипломатически ранг на служители в МВнР, които са близки до управляващите", обяви в кулоарите на парламента депутатът на ГЕРБ Пламен Mанушев.

Колежката му Джема Грозданова обясни, че правителството урежда бивши кадри на Държавна сигурност.

По думите на Манушев нагласените процедури ще облагодетелстват над сто души. Като пример за това депутатът посочи обявения конкурс за място в Дирекция "Политики на ЕС". Според ГЕРБ в състезанието имало сигурен победител - Невена Алексиева, която е парламентарен секретар на външния министър Кристиан Вигенин и бивш международен секретар на БСП.

Друг пример бил главният секретар на МВнР Веселин Вълчев, който е бивш шеф на кабинета на Ивайло Калфин от времето, когато отцепилият се от БСП Калфин бе външен министър. Вълчев бил вкаран в конкурс в системата и е направен дипломат, като е използвана вратичка в закона, защото по принцип той бил външен за системата човек.

Третият пример, който Манушев изтъкна, е съдбата на брата на постоянния секретар на МВнР - Ивайло Кашканов. Братът на Кашканов бил повишен спешно в дипломатически ранг, за да получи по-висок пост преди оставката на кабинета.

Джема Грозданова пък заяви, че близки до БСП хора, които са били част от Държавна сигурност, биват изпращани на мандат чрез даване на дипломатически ранг.

Пример за това, според Грозданова, е връщането на Иван Генов, който бил назначен, за да бъде изпратен като временно управляващ в Казахстан.

"Съвсем съзнателно не се изпращат постоянни посланици, защото целта е да се изпращат хора с принадлежност към ДС, които не минават през санкцията на президента", коментира Джема Грозданова.

По данни на ГЕРБ съпругът на Уляна Пръмова - Климент Пръмов, е върнат в системата и е готвен за посланик в Нигерия.

Джема Грозданова обясни още, че с нагласени конкурси директорите в дирекциите на общата администрация в МВнР са направени дипломати, за да бъдат недосегаеми след смяната на правителството.

"Замислена е също и подмяна на генералните консули, защото това са удобни позиции за хора, отново принадлежащи към ДС. За първи път ние в предишното правителство направихме прозрачни конкурси за назначаването на генералните консули. За генералните консули не се изисква указ на президента", коментира Джема Грозданова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!