ГЕРБ се присмя на програмата на ПП-ДБ: Заклинания, лозунги, шепоти

Утре ГЕРБ ще се срещнат с ДПС, БСП и ИТН, а в петък - с ''Възраждане''

Ружа Райчева 03 май 2023 в 13:33 4234 11

Брифинг на ГЕРБ в Народното събрание

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Брифинг на ГЕРБ в Народното събрание

През цялото време чувахме едно и също от ПП-ДБ - че няма да подкрепят първи мандат на ГЕРБ, няма да говорят за имена с ГЕРБ и че единственото, което искат, е нашата подкрепа във втория мандат. Днес Борисов ясно каза, че ако те са забравили, че ние сме победители в два поредни избора - нека напомним отново.

Това заяви лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова по време на брифинг в Народното събрание, на който ГЕРБ представиха работата си по обща законодателна програма с "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ).

По думите ѝ ГЕРБ са демонстрирали огромно търпение и усилия през последните седмици, за да стигнат до трите стъпки за общо управление - законодателна програма, управленска програма и правителство.

Атанасова обяви, че ГЕРБ утре ще се срещнат с ДПС в 11 часа, с БСП в 13 часа и с "Има такъв народ" в 15 часа, за да търсят подкрепа за правителство. Срещата с "Възраждане" ще остане за петък от 11 часа. След края на този кръг срещи ГЕРБ ще инициират лидерски разговори заедно с тези формации.

Зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев заяви, че голяма част от програмата на ПП-ДБ е била представена в "булети в екселска програма, заклинания, лозунги и шепоти". Той говори за липсващи сектори в сферата на европейското финансиране, грижата за децата, туризма и др. 

"Най-големият проблем е свързан с острото противоречие между сектор бюджет и финанси и всички останали сектори. Тази част от програмата противоречи на останалата част от програмата", каза Томислав Дончев.

Бившият министър на енергетиката Теменужка Петкова коментира, че ГЕРБ са очаквали с нетърпение да видят програмата на ПП-ДБ в част финанси и бюджет, но че там не са намерили отговор на множеството кризи в държавата. 

Тя отбеляза, че ПП-ДБ са се обявили за бюджет с 3% дефицит без обаче да казват как ще го постигнат - дали с увеличаване на данъците или орязване на разходите.

"Ние отново не знаем колко ще ни струва тази програма, тъй като тя бе представена като екселска таблица. Липсват и мерки за овладяването на инфлацията", каза Петкова. 

Рая Назарян каза, че по отношение на антикорупционното законодателство между двете формации е имало несъгласие по отношение на фигурите, които ще ръководят органите. Идеята на ПП-ДБ е била това да са лица с 10-годишен стаж и без предишно участие в държавни структури. 

Жечо Станков определи програмата на ПП-ДБ в сектор енергетика като незаконна. По думите му първата им задача е да дефинират бедността. Той обясни, че ПП-ДБ предлагат дефиницията за бедност да се предефинира, което би оставило още милион и половина граждани под линията на бедността. 

"Втората незаконна точка е, че отново се поставя на карта българската енергетика на карта в Марица-изток. Затварянето на ТЕЦ-овете беше забавено, Сега обаче отново се затварят - в програмата е отбелязано "по целесъобразност". Описали са, че ще затворят не само нашите ТЕЦ-ове, ами че ще помогнем и на Западните Балкани да си затворят ТЕЦ-овете", каза Станков. 

Той каза, че предложеното би довело до декапитализацията на българската енергетика. Жечо Станков заяви, че по време на преговорите се е видяла "фиксацията" на Асен Василев да вземе "всяка една стотинка" от държавните дружества в енергетиката.

"Ние сме загрижени, че може би се върви към това тези дружества да бъдат приватизирани, защото беше обсъдена стъпка да бъдат извадени от БЕХ", добави Жечо Станков. 

Костадин Ангелов отбеляза, че в сектор здравеопазване почти отсъстват мерки. Той обясни, че в програмата е имало специално част за медицински хеликоптери, но не и за площадки, така че няма къде те да кацат. Според прочетеното от Ангелов ПП-ДБ дори са предложили в някои пощенски пунктове да има медицински лица, които да извършват прегледи. 

Деница Сачева се пошегува, че новият виц е "Какво работиш? - Кардиолог съм в "Български пощи". Тя отбеляза, че са липсвали цели сектори и че някои от предложените мерки са прекалено общи и не се разбира какво се има предвид, например: "реогранизация на Агенция по заетостта" и т.н.

"Направи ни впечатление пълното непознаване на институциите и на това какви са процесите в държавата. Осъзнах, че за тях да са прозрачни, значи да ги снимат камерите", каза още Деница Сачева. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1395

11

AlexT

04.05 2023 в 00:09

2..Няма предвидени пари и за ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПОРЪЧКИ за когото трябва  ,няма ги и разходите за една къща в Барселона и неизвестната хубавица там, няма пари за клуб Банкя, за Божков, за ПиАрК-ата и нейния малък замък, за кеш-а на някои „строители” на кашкавалени магистрали, за раздаване на пари от една джипка при разходките и- на тези, които са заслужили , няма пари и за АДВОКАТИТЕ , които ще защитават нашите водачи от герб-за да не влязат в пандиза , ..и още , и още дребни ГЕРБ- разходи на....нашите водачи от герб !
Не можем да приемем ТАКАВА ПРОГРАМА !! Сега разчитаме на подкрепата на клана Гамбино и заедно да управляваме пак ..България , за да си върнем отново изпълнението на нашата програма ..

-1395

10

AlexT

04.05 2023 в 00:07

Alexander Vladimirov
“ГЕРБ критикува програмата на Промяната...:))”
Прави са !! НЕ МОЖЕ ТАКА !! Не са предвидени няколко МИЛИАРДА за проектите на таварищ путин – тръби, агенти,срещи на другаря цацаров с руски прокурори , за явните и тайните имоти руски у нас , няма пари и за др. доган- за студен резерв, за частните му плаж, път, пристанище, охрана и др. .. Няма и за др. домусчиев- евтини или безвъзмездни кредити от ДЪРЖ.банка – ББР и от някои европейски ,няма предвидени и стотици милиони за ПОДКРЕПА на банката на онзи скиора- Първа инвестиционна банка , не е предвидено в бюджета , че ЛУК няма да плаща данък печалба , няма пари от бюджета и за дупката на гергов във Варна, и за други негови руски дупки, няма пари и за копане на варненското езеро до ТЕЦ-а на доган, не е предвиден и др. пеевски , няма пари за герб и дпс – за купуване на гласове на изборите, НЯМА ги и 2-3 МИЛИАРДА лева- всяка година – излишък на бюджета , за да си ги харчи Боко както си иска. Няма предвидени пари и з

9347

9

Анализи

03.05 2023 в 19:57

На по-интелигентната публика й омръзна от пошлите спектакли на Борисов. Толкова е елементарен и прозрачен, че повече няма накъде.

14469

8

случайно прочетох

03.05 2023 в 17:49

Цялата словесна диария на амбразурата показва страха и безпомощността на дружинката.
Смешници....
Не стават за управляващи и за опозиция не стават "победителите" :–))))))))))))

1973

7

autogentile

03.05 2023 в 15:44

Томиславе, Томиславе…. Твоя шеф ти го каза навремето: “Да е к** да ти го набие, ама то ….акъл - няма как”.

723

6

user4eto

03.05 2023 в 15:30

Били първи на изборите. Всички знаем, по какъв начин станахте първи. Цървули такива.

"Най-големият проблем е свързан с острото противоречие между сектор бюджет и финанси"

Естествено, искате да има за крадене, а те не искат. Проблема е голям.

4738

5

Того

03.05 2023 в 15:23

ОПГ ГЕРБ-СДС с главатар Баце. Как в България не се намери един смел прокурор като Кьовеши.

17439

4

мнение от IP

03.05 2023 в 15:09

Дрън-дрън. Нали уж много общи виждания имали. Ако бяха предложили министри от ГЕРБ, сега щяха да хвалят програмата. Подигравките им са от пръстите изсмукани. Има чудесно подредена със срокове по месеци програма с коментар за всяко нещо. Има и за не харесващите Ексел чудесна програма във вид на документ. За всеки сектор по 50-70 страници. Деси Атанасова да плюнчи пръста и да брои страниците в сайта:)

10212

3

Човека

03.05 2023 в 15:00

Защо изобщо ППДБ се занимават с тоя токсичен отпадък герб. Ясно е, че многострадална прокуратура няма да направи нищо за дванайсетте години корупционен маратон, а банкянската мутра само играе водевили за да мъти водите до времето когато всичките им поразии да бъдат забравени и с изтекла давност.
И с ръкавици не трябва да се докосваш до тая отрова герб. Ясно е, че правителство не може да се направи с това, което имаме като воля на "суверена".

3246

2

динозавър

03.05 2023 в 14:14

Не трябваше ли Боко да прави правителство? Или се уплаши?
 
X

Подкастът на OFFNews