ГЕРБ, Реформаторите и ПФ се събраха на тристранни преговори

Нели Чолашка 05 ноември 2014 в 14:32 4049 5

Реформаторския блок на първия кръг от преговори.

В 14.05 ч. в стаята на ГЕРБ в парламента на тристранна среща се събраха представители на ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт.

Срещата започна без лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който малко преди срещата получи мандат за съставяне на правителство от президента Росен Плевнелиев и обяви, че до утре ще стане ясно дали ще прави правителство, или ще върна мандата.

От името на ГЕРБ в преговорите участват Менда Стоянова, Румяна Бъчварова и Томислав Дончев.

Реформаторите са представени от Меглена Кунева, Радан Кънев, Божидар Лукарски, Найден Зеленогорски и Димитър Танев, а Патриотичният фронт - от Валери Симеонов, Красимир каракачанов, Поли Карастоянова, Искрен Веселинов и Борис Ячев.

Преговорите се водят с надеждата Патриотичният фронт да подкрепи правителството, наредено от ГЕРБ и Реформаторите, с премиер Бойко Борисов.

Късно вечерта вчера от ПФ обявиха, че няма да подкрепят правителството, договорено вчера от ГЕРБ и Реформаторския блок, защото в програмата им за управление не виждат основни приоритети на патриотичния фронт.

Тази сутрин съпредседателят на партията Валери Симеонов уточни и кои са приоритетите, от които няма да отстъпят:

- Ангажимент за промяна в Изборния кодекс, например за ограничаване на вота от страни извън ЕС;

- Ангажимент за пълна ревизия в енергетиката, която според Симеонов би дала възможност за понижаване на цената на тока;

- ПФ настоява и за ограничаване на "незаконните емигранти" и за завършване на оградата на границата с Турция по цялото й протежение";

- Спиране на изсичането на горите;

- Одит и ревизия в енергетиката с цел замразяване на цената на тока, изваждане на светло на всички енергийни мафиоти и евентуално даже намаляване цената на тока;

- Мерки срещу растящата битова престъпност, от която страдат огромни райони на държавата и съответно увеличаване на правомощията за самозащита;

- Изграждането на ограда по цялото протежение на границата с Турция;

- Ограниченията за детски добавки за над 3 деца.

В 16 ч. се очаква среща и с АБВ, но все още не се знае в какъв формат ще е - двустранен, тристранен или четиристранен.

Официално вчера от ГЕРБ и Реформаторския блок обявиха, че дават на АБВ едно министерско кресло, а неофициално беше съобщено, че на АБВ се предлага социалното министерство с идеята министър да стане Ивайло Калфин.

Имаше уговорка с ГЕРБ, ако се ангажираме с подкрепа на програма, като опция да участваме в изпълнителната власт, заяви Ивайло Калфин след заседание на парламентарната група на АБВ вчера вечерта в Народното събрание.

Той обяви, че никой официално не му е предлагал поста социален министър. 

Той съобщи още, че АБВ са получили тази вечер формално предложение от ГЕРБ да се запознаят с програмната декларация, като отговорът ще бъде върнат утре.

Участие в кабинета пък било решение, което щяло да бъде обсъдено в партийните структури - в Изпълнителния съвет, а в четвъртък - в Националния съвет на партията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!