X Advertisement

ГЕРБ поиска от Радев да се засрами и да си оттегли заявката за нов мандат

Георги А. Ангелов Последна промяна на 03 февруари 2021 в 11:06 3234 0

"Господин Радев, вие сте срам и позор за страната ни, а сте зинал за власт в тази току-що съвзелата се от комунистическата кома България. Като хора с повече опит в политиката, Ви призоваваме да се смирите, да признаете провалите си и най-почтено да оттеглите заявката си за нов мандат. 4 години стигат!". С този призив към президента се обърна парламентарната група на ГЕРБ към президента Румен Радев, който скоро обяви, че ще се кандидатира за нов мандат. Декларацията беше прочетена от депутата Спас Гърневски, който е първият син кмет на Пловдив, а преди и това пролетарски поет, 

Скоро има избори - тогава хората ще се произнесат дали искат политици като Румен Радев или като Спас Гърневски, отговори заместник-председателят на БСП в парламента Крум Зарков. Той призова председателя на парламента Цвета Караянчева да припомни на депутатите, които правят декларация, че България е осъждана неведнъж заради това че депутати от ГЕРБ си позволяват да изопачават фактите и да произнасят присъди. Зарков добави, че страната ни е осъждана неведнъж за хора, които тук са четели СРС-ата и подобни декларации като тази на Спас Гърневски и призова да се пази и авторитета на институциите.

Публикуваме цялата декларация на Спас Гърневски и ГЕРБ: 

Когато миналата година през юли президентът Радев вдигна юмрук над главите на протестиращите български граждани, раздели нацията и изкрещя „Мутри вън“, бяхме сигурни, че изстреляният халостен патрон щепообиколи пространството над „триъгълника на властта“, но след рикошета в истината, като бумеранг ще връхлети върху президентската хасиенда отсреща. Няма как да не последва възмездие, когато по време на незапомнена чума се опитваш да отстреляш ония, които денонощно се борят за спасението на всеки български живот.

Хората са измислили поговорка: „Не гледай сламката в окото на отсрещния, а виж гредата в своето око“, защото едно е да клеветиш без никакви доказателства опонента си, а друго е когато срещу теб се изправи българското правосъдие и Европейската служба за борба с измамите.

Както казваме нова година – нов късмет. Вчера медиите рано-рано изстреляха над потъналото в тишина президентство незаобиколими въпроси:

- ОЛАФ заподозря в корупция секретаря на президента по антикорупция Пламен Узунов.

Българското МВР е нарушило условията на своето споразумение с ЕК за отпускане на безвъзмездни средства, като е използвало парите от ЕС за закупуване на автомобили с повишена проходимост вместо нови полицейски автомобили с висока проходимост за всякакви терени.
Европейската служба за борба с измамите препоръча да бъдат възстановени в бюджета на ЕС близо 6 млн.евро, както и да се прецени наличието на предпоставки за откриване на наказателно производство срещу служители на МВР.

Пред националните медии от "Дондуков" 2 най-нагло коментираха разследването на международните експерти от ОЛАФ с думите: „Лъжа до лъжа". Ето как Румен Радев се опитва да разпъне чадър над съветника си за разследването на ОЛАФ. Лъжите на „Дондуков“ 2 извират непрекъснато. Правят препратка за датата на сключване на договора, но ОЛАФ не атакува договора, а по-важни обстоятелства. Важно е да се отбележи, че МВР е нямало как да не подпише договора в началото на 2018 г., защото преди това поръчката е била обжалвана последователно пред КЗК и ВАС и е потвърдена от двата органа. Действащият български ЗОП не предвижда възможност за отмяна на влязло в сила решение, потвърдено включително и от българския съд.

От ОЛАФ се интересуват кой е манипулирал процедурата по обществената поръчка преди откриването й. Кой е задал критериите, за да нагласи избора на изпълнителя? А критериите и процедурата са проведени именно по времето на Радевия изпълнител на поръчки. Тоест, докато човекът на Радев е шеф на МВР се променят условията на обществената поръчка и тогава се решава, че ще се вземе предвид най-ниската цена, а колите може и да са с повишена проходимост, а не както е заложено в началото – с висока. По този начин изискванията се нагаждат така, че да спечели компания, която произвежда само SUV, а не SUV или джип. ОЛАФ е категорична в какво се състои нарушението – в критериите по конкурса преди откриването на процедурата. Това са нещата, които са свършени от служебния шеф на МВР – Пламен Узунов и от служебното правителство на президента Радев.

Ако трябва да обобщим накратко, ОЛАФ и разследването търсят отговор на следните въпроси:

- Кой е манипулирал тази обществена поръчка, за да се стигне до такъв избор?
- Кои от фирмите, заявили участие в конкурса, произвеждат и SUV и джипове?
- Кой е поръчителят на аферата, която отново ни злепоставя пред ЕС?

Към Прокуратурата на Република България е отправена препоръка за досъдебно производство на длъжностни лица от МВР за злоупотреба с власт и облагодетелстване на трета страна. Освен деянията, по които са обвинени, предмет на разследването е и търговия с влияние, както и извършени корупционни и длъжностни престъпления. Уважаеми колеги, помните ли репликата на Огнян Герджиков, с която той ясно описа простия механизъм на взимане на решения в печално известния служебен кабинет: "Желанието на президента на републиката е това да бъде направено по този начин, по който аз докладвам. Това е".

И сега ли, г-н президент, "просто така"; наредихте. Ние отдавна знаем, че конституционно отредените Ви правомощия Ви стягят. Но нека не забравяме, че в правовата държава има норми на политическо благоприличие, които родните държавници следва да спазват. Господин президент, не станаха ли твърде много провалите на Вашия екип?

Докога обществото ще търпи неадекватните Ви действия и елементарната липса на контрол върху подчинените Ви? Докога разюзданото президентство и неговите служители ще рушат авторитета на европейска България? Както се казва - какъвто чорбаджията, такива и ратаите му. Но няма защо да се учудваме, та нали само преди два месеца Вие лично ни направихте за резил в една европейска страна, скривайки, че не сте уведомен за контакт със заразен с Ковид 19. Излъгахте безцеремонно целия народ, че не знаете, а всъщност сте били уведомен още ден преди пътуването. И домакините Ви изгониха заслужено от страната, в която поставихте под риск и националното й ръководство, и нейни граждани и българската делегация, която Ви придружаваше. Всички помним и как буквално се подиграхте с КОВИД-19 миналата година, шегувайки се, че България вече е изолирала два щама.

Господин Радев, вие сте срам и позор за страната ни, а сте зинал за власт в тази току-що съвзелата се от комунистическата кома България. Като хора с повече опит в политиката, Ви призоваваме да се смирите, да признаете провалите си и най-почтено да оттеглите заявката си за нов мандат. 4 години стигат!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Войната в Украйна от първо лице