Докладът на ОЛАФ за Пламен Узунов става част от делото за търговия с влияние срещу него

OFFNews 02 февруари 2021 в 10:33 4163 0

Специализираната прокуратура ще разследва президентския съветник Пламен Узунов и по доклада на ОЛАФ, освен за търговия с влияние, по което са обвиняеми Узунов и друг съветник на Румен Радев - Илия Милушев.

Върховната касационна прокуратура е изпратила в Специализираната прокуратура на 6 януари материали, получени от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). Предоставените данни се отнасят до разследване за потенциална измама и закононарушения при изпълнение на Споразумение за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по фонд "Вътрешна сигурност" за закупуване на превозни средства за нуждите на Министерството на вътрешните работи, съобщиха от спецпрокуратурата.

Към Прокуратурата на Република България е отправена препоръка за образуване на съдебно производство срещу длъжностни лица от МВР за злоупотреба с власт и облагодетелстване на трета страна. Съгласно чл.127, ал.1 от НПК, получените доклади от ОЛАФ са един от основните видове писмени доказателствени средства.

Вчера стана ясно, че МВР е нарушило условията на споразумение с Европейската комисия за отпускане на безвъзмездни средства, като е използвало парите от ЕС за закупуване на автомобили тип SUV от по-стари запаси, вместо нови полицейски автомобили за всякакви терени. ОЛАФ препоръча да бъдат възстановени в бюджета на ЕС близо 6 милиона евро, както и да се прецени наличието на предпоставки за откриване на наказателно производство срещу служители на вътрешното ведомство.

Получените материали от ОЛАФ са обединени към материалите по дело, свързано с разследване на възможна "търговия с влияние". По същото досъдебно производство в качеството им на обвиняеми са привлечени две лица, на които са повдигнати и предявени обвинения по чл.321,ал.6 от НК и по чл.282,ал.2 от НК. В съобщението на спецпрокуратурата не се назовават имена, но по това дело обвиняеми са президентският съветник Пламен Узунов и бизнесменът Пламен Бобоков.

Освен деянията, по които лицата са обвинени, предмет на разследване са и търговия с влияние, както и извършени корупционни и длъжностни престъпления. Именно това обуславя обединяването на получени материалите от ОЛАФ към делото за "търговия с влияние", обясняват от спецпрокуратурата.

Предстоят разпити, назначаване на експертизи, оценка и анализ на събраните доказателства, прецизиране на предявените обвинения спрямо привлечените като обвиняеми лица. При събиране на доказателства е възможно привличането като обвиняеми и на други лица.

За предприетите действия от страна на нашето държавно обвинение е информирана и Европейската прокуратура.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови