ГЕРБ отстъпи пред протестите за природата

Георги А. Ангелов Последна промяна на 26 юни 2020 в 18:38 4064 1

Ивелина Василева

ГЕРБ няма да подкрепи предложението на Валери Симеонов и депутатите му от НФСБ за промени в Закона за биологичното разнообразие, които бяха една от причините за протестите от последните дни. Това се разбра от думите на председателя на Комисията по околната среда и водите в парламента Ивелина Василева. Вчера на протестите, организирани от екологични организации в София, излязоха към две хиляди недоволни и стотици в страната. 

“Достатъчно коректни сме към нашия коалиционен партньор и сме го уведомили за това”, каза Василева на извънредно изявление пред централата на партията. В предложенията на Симеонов се предлага изключването на научната експертиза при оценяването на щети в защитени територии и според експерти те дават власт на екоминистерството да променя зоните от “Натура 2000”, без да се съобразява с научните данни.

Срещу основата на закона, която е написана и внесена от министерството на екологията, също има притеснения, че изключват научната експертиза от управлението на територии от мрежата “Натура 2000”.

“За нас от ГЕРБ е важно да заложим на научния подход, когато говорим за управлението на мрежата от защитени зони “Натура 2000”, успокои Василева и допълни, че от партията ще инициират кръгла маса с участието на всички заинтересовани страни. Тя ще се проведе в Народното събрание през вторник следващата седмица. 

“Категорично не подкрепяме и няма да подкрепим предложения за промяна на обхвата на мрежата „Натура“ 2000, увери Василева. Според нея законопроектът, който се обсъжда, включва създаването на система за управление с ангажирането на централно ниво и на научната общност, на администрацията на МОСВ и на регионално ниво на регионалните инспекции за управление на мрежата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови