ГЕРБ отхвърли ветото на президента

Ивайло Анев 05 ноември 2015 в 11:34 5768 11

Йордан Бакалов

Народното събрание не прие ветото на президента Росен Плевнелиев върху текстове от закона за военното разузнаване.

Държавният глава върна текстовете от закона, които касаят шефа на военното разузнаване. Според сега приетия закон директор на Служба "Военна информация" може да бъде само военен с висше офицерско звание. Настоящият шеф на службата Йордан Бакалов е цивилен и не отговаря на условията. Този текст беше прокаран в последния момент на второ четене от депутати от БСП и беше одобрен с гласове на депутати от ГЕРБ. 

Днес парламентът отказа да се съобрази с искането на президента на поста да може да бъде назначен и цивилен. За настоящите текстове в закона гласуваха общо 159 депутати, сред които и народни представители от ГЕРБ. По същество - за смяната на Йордан Бакалов, гласуваха и АБВ, ДПС, БДЦ, ПФБ и БСП. Само депутатите от Реформаторския блок подкрепиха ветото на президента.

По време на дебатите Ангел Найденов от БСП заяви, че мотивите, които излага президентът във ветото, звучат несериозно и обидно за самите военнослужещи в състава на военното разузнаване.

По думите му тези мотиви ни показват, че текстовете и кроежите, са свързани с конкретно лице за длъжността директор „Военна информация“.

„Мотивите не добавят абсолютно нищо ново в дискусиите, които вече звучаха“, каза той. Ангел Найденов попита, дали си струва заложници на това назначение да бъде именно службата. Според него поправката се персонифицира.

Атанас Атанасов от РБ веднага репликира, че днес не се дискутира кой да бъде назначен за директор на служба „Военна информация“, когато е гласуван законът.

В дуплика Ангел Найденов отговори, че дебатът е сведен до персоналното назначение, защото по думите му, това са единствените мотиви на президента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки