Депутати се събират спешно за спасяването на Йордан Бакалов

OFFNews 20 октомври 2015 в 08:00 3596 3

Спецкомисията за службите се събира спешно за спасяването на Йордан БакаловДепутати се събират спешно за спасяването на Йордан Бакалов

Специалната комисия за контрол на службите ще заседава извънредно днес заради ветото на президента на текстове от закона за военното разузнаване.

Миналата седмица президентът върна тази част от закона заради предвиденото в него условие за шеф на службата да бъде назначаван само висш военен. Това не отговаря на настоящия директор на Служба "Военна информация" Йордан Бакалов и той трябва да напусне поста си, ако законът не бъде променен. 

След призив на Реформаторския блок и премиера Бойко Борисов президентът наложи вето на текстовете, въпреки че те бяха приети с гласовете на ГЕРБ. 

В мотивите на ветото се посочва, че през 2012 година е редактиран указът за вонните звания, в който шефът на военното разузнаване не фигурира. Това означава, че на поста може да бъде назначено и цивилно лице, а според президента висшето военно звание не е причина за даване на предимство, независимо от натрупаните знания и опит.

Не намирам убедителни аргументи за премахване на възможността тази длъжност да може да се заема от цивилно лице, притежаващо професионален опит в областта на националната сигурност или въоръжените сили. От 2012 г. досега тази длъжност е заемана от цивилно лице, което не е възпрепятствало Служба „Военна информация“ да изпълнява поставените ѝ задачи, се посочва в мотивите на държавния глава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки