"ГЕРБ отговаря на приятелския огън на ПФ с позиция до седмица"

Ива Оприкова 27 май 2015 в 12:53 3245 0

Снимка БГНЕС

На поставените седем искания от ПФ и ултиматума да оттеглят подкрепата си към властта от 1 юли от най-голямата парламентарна сила ще подготвят становище. В рамките на една седмица ГЕРБ ще излязат с позиция кои от казусите, предложени от патриотите са приемливи.

"За някои ще намерим решение", обеща председателят на партията  Цветан Цветанов пред журналисти, но за мащабни промени в Избирателния кодекс преди местния вот няма време.

Съпредседателят на ПФ Валери Симеонов и председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов проведоха работна среща в НС, на която са обсъдени 7 искания на патриотите към властта. След седмица двамата партийни лидери ще се срещнат отново, за да обсъдят новата позиция на ГЕРБ. 

"Измененията на Избирателния кодекс в  последния момент ще дадат възможност за много спекулации", предупреждава председателят на партията своя коалиционен партньор. 

Едно от приемливите условия за ГЕРБ от поставени от ПФ искания е например промяна в закона за налагане на по-сурови санкции при закупуване и продаване на гласове.

 „Смятам, че това може да бъде заложено не в Изборния кодекс, а в Наказателния кодекс “, посочи Цветанов.

Едно от исканията на ПФ е прагът на преференцията да стане 50% от общинската избирателна квота.

От ГЕРБ смятат, че за такава промяна трябва да се търси политически консенсус в рамките на всички парламентарно представени парии и това да се приеме като отделна промяна в настоящия Избирателен кодекс. 

„Ако влезем в хипотезата на всяка една от парламентарните групи да дава предложения времето няма да ни стигне във връзка с предстоящите местни избори да направим конкретните изменения“, заяви той. Цветанов посочи, че ще има много спекулации ако започне промяна на Избирателния кодекс.

За промените в Конституцията, които внесоха в деловодството на парламента вчера Цветанов коментира, че ще преговаря за приемането им с всички парламентарни групи. Като първа стъпка на толерантност към опозицията от ГЕРБ ще предложат социалистите  да оглавят временната комисия, която ще работи  по предложените промени в конституцията. Още след час от БСП отговориха, че няма да приемат предложението. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови