Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

ГЕРБ обвърза военната помощ за Украйна със Северна Македония

Ружа Райчева 04 май 2022 в 14:47 1689 0

Снимка БТА/Архив

Казусите със Северна Македония и Украйна са свързани. С липсата на решение за военна помощ за Украйна, ние отслабваме българската позиция в Европа. Северна Македония оказва военна помощ на Украйна, защо го прави? Защото, когато утре отидат в Брюксел и кажат "ние изповядваме ценностите на Европа", ще им повярват, но колкото и да късате ризи, с нас няма да се случи същото. 

Това заяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков от парламентарната трибуна по време на дебатите за изпращане на военна помощ на Украйна. Той е на мнение, че депутатите се колебаят между това да защитят българския интерес в Северна Македония и това да се пазят, че помагат на Украйна.

"Цялата българска държава е заложник на този страх. Всички български граждани сме на път да капитулираме и за Украйна, и за Македония, защото има премиер, който не е наясно какво става и по двете теми. На път сме да пуснем Македония без условия. Темите са изключително свързани, защото говорим за позиция на България - едно се губи, друго се печели. Все по-трудно ще обясняваме нашите тези за Македония, докато не можем да вземем решение за Украйна", заяви депутатът. 

Според Биков, ако България сега не се държи като суверенна държава, така утре и Брюксел ще се държи спрямо нас.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, който по-рано каза, че идеята за таен ангажимент за отмяна на ветото е една евтина конспиративна теория, взе думата, за да отговори на Биков:

"Доколкото разбирам, България да носи самостоятелна политическа отговорност на международен терен е Вашата идея. Именно затова казвам, че идеята за натиск е израз на отказа ни да носим отговорност. Част от комплекса "Ние сме малки, дай да се скрием зад завесата и да се измъкнем от това". В момента, в който България дефинира ясно своите интереси, няма да има натиск. Тази ситуация на България не започва сега, а тук - от нашата неспособност да се откажем да спекулираме с теми като Северна Македония."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews