ГЕРБ: Нередностите в ДКК са се случили под зоркия поглед на 'братството на промяната'

OFFNews Последна промяна на 30 ноември 2021 в 14:41 6307 0

Снимка Стопкадър

Нередностите в ДКК са се случили под зоркия поглед на братството на промяната - на почтената сестра Даниела Везиева и на почтения брат Кирил Петков.

Това заяви на брифинг Александър Иванов от ГЕРБ, който не пропусна да обвини за злоупотребите икономическия министър Даниела Везиева и "бившия служебен министър и настоящ кандидат за премиер" Кирил Петков.

"В краткия период, в който Ваня Караганева управлява Държавната консолидационна компания (ДКК), се говори за много действия и бездействия, ощетяващи държавния бюджет с десетки милиони левове."

Той заяви, че толерансът към служебния кабинет е изчерпан.

"Всяка нова власт, било то и служебна... заслужава толеранс – от страна на медии, от страна на обществото и на политическите опоненти. 7 месеца вече, откакто управлява служебният кабинет на президента Радев... прокламиращ себе си като братство може би и сестринство на почтените. 7 месеца изчерпаха този толеранс", каза Иванов.

Извънредната пресконференция е по повод исканите от служебния икономически министър оставки на трима от членове на директорския борд на ДКК, които са назначени в последните дни от мандата на правителството на Бойко Борисов в края на април. Това са изпълнителният директор Рая Каназирева, Диляна Софиянска и Радостин Вазов - син на Григорий Вазов, ректор на Висшето училище по застраховане и финанси.

Иванов коментира, че Ваня Караганева с еднолично решение е прекратила правомощията на едно адвокатско дружество, което е защитавало интересите на ДКК по 5 висящи търговски дела и еднолично тя сключва нов договор за правна помощ с ново адвокатско дружество в размер на 1 126 000 лева. Това ли е начинът на спестяването на държавни средства?

"Интересен и скандален факт за мен е и това, че Караганева, в разрез със Закона за публичните предприятия, при който се поставя задължително условие член на Борда на директорите да няма право да работи на друго място, освен ако е практикуващ лекар или студентски преподавател. Нямаме информация това да е така, но тя подписва декларация, че не заема длъжност, докато работи в Българската агенция по инвестиции, която пак е на пряко подчинение на почтените Кирил петков и Даниела Везиева", допълни той.

Любомир Талев коментира, че Караганева е подписала извънсъдебна спогодба за 50 млн. лв., както и е решила да смени банката, обслужваща ДКК, без да се консултира със Съвета на директорите.

По думите му през това време не са и плащани осигуровките на служителите на ДКК.

Той заяви, че тези събития илюстрират термина "завладяна държава", който депутатите в ЕП от ДБ обичат да използват.

Мартин Харизанов пък се усъмни, че действията на Караганева не са били по заповед на Петков и Везиева. Той попита и дали съпредседателят на ПП е знаел, че Караганева е работела на друго място или и тя като него е попълнила декларация с невярно съдържание.

Той заподозря още, че е започнала скрита приватизация на дружества от военно-промишления комплекс чрез двамата служебни министри, назначени от Радев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !