Ответен удар: Везиева иска оставките на трима от борда на ДКК

OFFNews 30 ноември 2021 в 12:35 8167 3

Министърът на икономиката Даниела Везиева иска оставките на трима от петимата членове на директорския борд на Държавната консолидационна компания (ДКК), които са назначени в последните дни от мандата на правителството на Бойко Борисов в края на април.

Това са изпълнителният директор Рая Каназирева, Диляна Софиянска и Радостин Вазов - син на Григорий Вазов, ректор на Висшето училище по застраховане и финанси, съобщи Медиапул, като се позова на телефонен разговор с нея.

Поводът е отстраняването на втория директор на ДКК Ваня Караганева, която влезе в управлението на компанията по времето на Кирил Петков.

Караганева е отстранена от поста на проведено общо събрание на Съвета на директорите на ДКК в понеделник, за което тя не е била уведомена. Другият представител на държавата в дружеството – Чавдар Христозов също не е бил уведомен.

"Безкрайно съм изненадана от решението на Съвета на директорите на ДКК за уволнението на Караганева. То идва в момент, в който тя е предложила нова структура на държавната компания. Това показва, че завареното ръководство на ДКК не желае да скъса по никакъв начин със стария, порочен модел на управление на дружеството и целта им е умишлено да блокират работата на компанията. Разочарована съм от тяхното поведение, не съм го очаквала", е заявила министър Везиева пред Медиапул.

След изявлението ѝ последва и реакция от страна нa ДКК.

„ДКК продължава да смята, че с отстраняването на Ваня Караганева от поста изпълнителен директор е защитила интереса на дружеството и държавата, както и на министъра на икономиката в качеството му на принципал на ДКК. Всяка точка от решението на СД на ДКК е подкрепена от съответните доказателства - документи, договори, актове и др., които са предоставени на компетентните органи. На базата на досегашната си съвместна работа с министър Везиева, ръководството на ДКК смята, че тя е принципна по отношение на извършени нарушения от който и да е член на съвета на директорите. Последният подобен пример е отстраняването на Анастас Гогов от съвета на директорите на ДКК, когато той стана участник в ПТП със служебен автомобил на ДКК в почивен ден. Поради тази причина СД на ДКК вярва, че министър Везиева е била подведена от Караганева за фактите по настоящия случай“, съобщават от държавното дружество.

От ДКК предлагат и достъп по график на журналистите до всички материали за констатираните нарушения на Ваня Караганева.

Тъй като темата по същество е отстраняване на проблем с грешно кадрово решение, ДКК държи да подчертае отново, че всякакви внушения за отговорност и вина на принципала на ДКК в лицето на министъра на икономиката /и настоящият, и предишният/ за извършените от Караганева нарушения, са абсолютно спекулативни, казват още от ДКК.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2005

3

сиви65

30.11 2021 в 17:20

На предишните им трябваха години. ТАЗИ ГИ НАДРОБИ САМО ЗА МЕСЕЦ. Почтеност, дами и господа.

11300

2

yoghurt

30.11 2021 в 14:33

Потомствените търтеи треперят, пускат отровата си на умиране - щели да проверяват гражданството на Петков от прокуратурата, или отстранявали Ваня Караганева от ДКК... Парчетата от баницата се печелят с пот, не с привилегии, и горките най-после имат шанс да го разберат.