ГЕРБ: Не гласувайте за нас, ще режем плащания

От партията на Борисов вещаят финансов Апокалипсис и искат Близнашки да подготви тегленето на нов заем

Симона Костадинова 25 август 2014 в 15:52 8730 39

Снимка Симона Костадинова

Финансовото състояние на държавата е много тежко и тя може да се окаже в ликвидна криза до края на 2015 г., предупредиха от ГЕРБ и подканиха служебното правителство да започне процедура за нов заем.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обясни, че се очертава след изборите състоянието на страната да е "апокалиптично" и подчерта, че няма пари за увеличаване на пенсии и майчински, заплати и строежи. 

"Фискалният резерв е 3,8 млрд. лв, а толкова нисък никога не е бил. Пари в бюджета няма, няма и да има. Не знам как ще свържем двата края. Това ще е огромно предизвикателство, а да минем 2015 година е невероятно умение. Толкова разпаднала държава не сме имали в историята", обясни Борисов.

Бившия заместник-министър на финансите Владислав Горанов пък обясни, че служебното правителство незабавно трябва да започне процедура за нов дълг, защото е възможно в началото на 2015 година страната да изпадне в несъстоятелност да покрива текущите си разходи.

"До края на тази година трябва да върнем 4,5 млрд. лева, а до края на 2015 година сумата ще достигне 6 млрд. лева. Трябва да се предприемат подготвителни дейности за осигуряване на ликвидност, която да финансира дупката в бюджета, в противен случай държавата освен в дефицит ще изпадне и в ликвидна криза, а това означава невъзможност да се разплащат основни задължения", обясни Горанов.

Той каза още, че при консервативни прогнози дефицитът за тази година ще е с повече от 1,2 млрд. лева над вече състоялия се, като в него не се включват разходите по изплащане на заплатите в МВР, стабилизирането на здравната каса и подобряване на ситуацията в железниците.

"2015 година българският бюджет ще бъде на дефицит, въпрос на политическо решение е този дефицит да бъде сведен до 1,5 милиарда или около 2% от БВП", каза още Горанов.

Бившият министър на транспорта в кабинета "ГЕРБ" Ивайло Московски обясни, че състоянието в БДЖ също е много тежко.

"Цифрите за ситуацията в БДЖ са ужасяващи, "БДЖ- Товарни превози" към края на полугодието са на около 8 милиона лева загуба, което означава, че до края на година загубата ще достигне 15 милиона лева и дружеството може да се възприеме като фалирало", каза той.

Лиляна Павлова, от своя страна, коментира, че предишното правителство е завещало спрени европрограми заради "съмнения за порочни практики".

Борисов обясни, че от ГЕРБ алармират отсега за финансовата ситуация, за да "не стане като през 2009 г., когато предишното правителство каза, че има 7 млрд. фискален резерв".

"Какво направи сега Орешарски? Взе дългове, сложи ги във фискалния резерв и каза, че там има 8 млрд. лева. Това не е така. До 15 януари трябва да върнем 4,5 млрд. лева. По-некоректен човек не съм виждал", допълни Борисов.

Той призова другите политически партии да поръчат на икономистите и финансистите си да направят разчети, за да видят реално състояние на страната и "след 5 октомври да се опитаме да търсим как да си спасим държавата".

"Абсолютно никакво значение няма кой ще е премиер, министър или кой ще е на власт на практика, ако нямаме съгласие в нацията как да излезем от тази криза. Напротив, колкото повече се конфронтираме политически или не искаме да видим цифрите, които ни дават експертите, оставяме държавата вече в непоправимо състояние" , каза още Борисов.

Той подчерта, че за ГЕРБ е важно разумно да се погледнем истината в очите, защото това искат хората и бизнеса - искат го всички. Лидерът на партията заяви, че именно стабилността е важна, а не това кой с кого ще прави коалиции и кой ще бъде водач на листите.

„ДПС нямаше да си тръгне от управлението, ако не знаеше какъв Апокалипсис идва - те никога не са били така добре представени в някое управление толкова, колкото в това. Те знаеха какво ще стане октомври-ноември-декември и затова решиха навреме да си тръгнат. БСП като мандатоносител нямаше да изпуснат шанса Станишев да стане премиер. Те нямаше да се съгласят да напуснат властта, ако не знаеха реалностите и това, което сътвориха", подчерта Борисов.

По думите му сега  въпросът е дали сега всички политически партии щели да имат доблестта да сложат цифрите на масата.

„Длъжен съм да предупредя хората да не гласуват за нас, защото действително ще правим тежки реформи и ще се режат плащания. Няма как да се спази Лисабонският договор и дефицитът да е 3%, за да не се стигне до свръхдефицит - реално в момента го отчитат над 4%, за да слезе под 3, трябва да режеш разходи”, каза още Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!