ГЕРБ на брифинг в 8:30 ч: ЦИК е неадекватна, цялото й заседание беше глупост

OFFNews 15 юли 2021 в 10:06 2753 0

В 8:30 ч тази сутрин ГЕРБ свика пресконференция, за да обяви, че ЦИК е "неадекватна сама по себе си" и че цялото й снощно заседание е било "глупост".

Малко по-късно лидерът на партията и бивш премиер Бойко Борисов отиде на разпит, подкрепян от протестиращи в негова защита пред полицията, част от които обясняваха пред репортери, че решили спонтанно тази сутрин да постъпят така.

Поводът за гневния брифинг в ГЕРБ на административния секретар на партията Цветомир Паунов и на Тома Биков бе заседанието на Централната избирателна комисия снощи. На което се обсъждаше дали да бъде прието заявлението на Борисов той да не бъде избран за депутат. Борисов беше водач на две листи - в София, 25-и МИР, и в Пловдив. След няколко прегласувания късно в сряда ЦИК прие заявлението. Борисов няма да е депутат.

Принципно възражение имаше Цветозар Томов - зам.-председател на ЦИК. Мотивът: не е редно така да се подменя вотът на избирателя, гласувал за определена листа и/или преференциално за кандидат за депутат в нея.

Въпреки че в крайна сметка решението на ЦИК удовлетвори желанието на Борисов да не е народен представител, гневните му съпартийци извикаха медиите тази сутрин, за да им обяснят, че ЦИК била водена от желание за реваншизъм срещу ГЕРБ. Най-вреден в техните очи се оказа Цветозар Томов, който поименно бе упрекван от Тома Биков.

Двамата представители на ГЕРБ не приеха възражението на журналист, че реално заявлението на Борисов е прието, че темата вече не стои на дневен ред и не отговориха на въпроса при това положение какъв всъщност е поводът за утринната им пресконференция. Ето какво дословно чуха журналистите:

Цветомир Паунов:

"Поводът за днешната пресконференция е среднощният хаос, който вчера беше създаден в Централната избирателна комисия. Напомням, че членовете на ЦИК трябва да съблюдават и изпълняват разпоредбите на законите и основно - на Изборния кодекс в страната. Какво се случи снощи много късно, тъй като заседанията на ЦИК, по необясними за мен причини, започват обикновено след 8, 8 и половина вечерта, и продължават късно вечерта, когато никой не може да следи какво се случва.

Съгласно разпоредбите на Изборния кодекс, заявление, подадено преди изтичане на срока по член 300, алинея 2 от Изборния кодекс по същество представлява оттегляне на съгласие на кандидат за народен представител по член 255, ал. 1, точка 3 от ИК за участие в изборите, което е необходимо изискване за регистрация. При положение, че такова съгласие вече не е налице ЦИК не може да обяви лицето за избрано като народен представител от съответната кандидатска листа. Това е железният законов правен аргумент, който е факт и той е неоспорим.

Какво се случва?

На свое заседание ЦИК в момента, в който се докладва, че има подадено такова заявление от господин Бойко Методиев Борисов за желанието му да бъде необявяван като избран за народен представител от многомандатните райони в София - 25-и, и Пловдив, ЦИК без всякакви правни аргументи, единствено само с политическа реторика, взема решение това заявление да не бъде гласувано и реално господин Борисов не е обявен за неизбран за народен представител. Тоест господин Борисов трябва да остане като народен представител.

Искам само да напомня, че това е правна практика в ЦИК назад през годините. Тя е утвърдена правна практика. Мога само да ви покажа подобни примери от 2017 г., когато е имало много такива случаи с кандидати от различни политически партии (показва напечатани листове хартия - бел. ред.). Тук има представители на ГЕРБ, на ДПС, на "България без цензура", на Българската социалистическа партия, на тогава Патриотичния фронт, който е бил в състав НФСБ и ВМРО, и така нататък, много други.

Тоест в желанието си може би да изчегъртат ГЕРБ и лично господин Борисов Централната избирателна комисия щеше да създаде един друг абсурд -  наскоро спечелилият изборите за кмет на Благоевград Илко Стоянов, тъй като беше водач на кандидатската листа на "Има такъв народ" и, в същото време, беше и кандидат за кмет, след като беше избран за такъв като кандидат за кмет, той си подава заявление, че не желае да бъде избран и обявяван за народен представител, защото вече е кмет, при което ЦИК също го блокира. Явно може би са получили среднощно обаждане от някой, от някои, за да разберат в стремежа си какво искат да изчегъртат, че може да стане така, че те самите себе си да бъдат изчегъртани от самите техни хора в ЦИК.

За мен е абсолютно недопустимо такова непрофесионално поведение, което е в разрез с всякакви правни норми и което се основава единствено и основно на политическа реторика с цел личен реваншизъм спрямо политическа партия ГЕРБ."

Тома Биков:

"Този случай е симптоматичен за начина на мислене на една немалка част от членовете на ЦИК. Те, в крайна сметка, приеха заявлението на господин Борисов, но го приеха, защото разбраха, че то засяга и техен човек. Това показва двоен стандарт. Ако те бяха истински убедени, че първоначалното решение, взето от тях, е правилно, трябваше да отрежат и кмета на Благоевград, което, разбира се, е абсурдно. Когато разбраха, че ще отрежат и кмета на Благоевград и че ще го вкарат в положение на несъвместимост, от няма и къде, си смениха мнението на 180 градуса. В това няма нито патос, който се чу вчера от един от членовете на ЦИК - господин Цветозар Томов, същият човек, който в нощта на изборите си беше изключил телефона, докато в чужбина хората не знаеха какво да правят. Той отговаряше за гласуването в чужбина. И вместо да държи речи снощи и да стои до късно, да беше постоял пò до късно в изборната нощ. Тези речи можеше да ги държи, докато беше член на ЦИК от нашата квота, само че тогава не сме чували такава патетичност.

Работата им там е да спазват закона, да спазват изборните процедури, а не да се изявяват като народни трибуни. Ако искат да са народни трибуни, да се бяха кандидатирали за депутати, а не за членове на Централната избирателна комисия (членовете на ЦИК не се "кандидатират", назначава ги президентът с указ след консултации и по предложение на парламентарно представените партии и коалиции, съгласно Изборния кодекс - бел. ред.).

Не знаем какви са техните вътрешни драми, защото всеки от тях е проекция на някаква политическа сила. Ако те вече имат и някакви проблеми помежду си, защото досега бяха изключително единни в чегъртането и във вземането на решения напук на ГЕРБ и водени единствено от желанието да направят точно обратното на това, което ние предлагаме. Сега виждаме вече, че нещо има там размествания. Ще почнат и там динамични мнозинства най-вероятно да се формират, което не е добре за ЦИК и за доверието в изборния процес. Ние препотвърждаваме нашите думи, че този състав на ЦИК и тази структура на ЦИК е неадекватна и на ситуацията, и е неадекватна сама по себе си".

Биков продължи, като предвеща "тежък хаос следващите месеци, може и следващите години".

Според него "тези хора (вероятно от ИТН) нито знаят какво да правят, нито знаят накъде отиват, част от тях не знаят и откъде идват".

Той заяви още, че президентът си е "направил" ЦИК, за да му е удобна, но "ще видите, че ще дойде време, когато ще му бъде крайно неудобен този ЦИК, защото е направен за конкретна цел. Когато правиш една институция за някаква конкретна твоя лична цел, тя започва да дава дефекти. Ще видите, че ще има дефекти".

На финал журналистите чуха от Биков, че в ГЕРБ наричат цялото заседание на ЦИК "глупост".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови