Борисов след разпита в полицията: Викнаха ме за заплаха, че някой ще го ям (видео и снимки)

Агитка гербери посрещна бившия премиер, сред тях бе и Стъки

OFFNews 15 юли 2021 в 09:56 25299 2

Снимка БТА/Минко Чернев

"Викнаха ме по сигнали за заплаха, че някой ще го ям."

Така бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов обясни защо е извикан за сведения в полицията на излизане от Главна дирекция "Национална полиция".

Той пристигна малко преди 10 с адвоката си Менко Менков, защитавал и бившата "дясна ръка" на Борисов - Цветан Цветанов.

Отвън го чакаше малка група поддръжници на ГЕРБ. Сред тях бе и председателят на ММА федерацията Станислав Недков-Стъки, който през юни нахлу в Министерството на младежта и спорта, заедно с ММА бойци. Според bTV именно той е организирал днешния протест в подкрепа на Борисов пред ГДНП.

Сред присъстващите бяха бившият вътрешен министър ГЕРБ Младен Маринов, бившият зам. външен министър и лидер на младежката организация на ГЕРБ Георг Георгиев, бившият депутат от Пловдив Спас Гърневски и др.

Бойко Борисов влиза в полицията с адвоката си Менко Менков. Снимка: БТА/Минко Чернев

"Рашков, позор!", "Долу БКП" - скандираха хора след пристигането на Борисов.

"Чакаме ви тука" - викаха поддръжниците му, след като бившия премиер влезе в двора на дирекцията.

Някои носеха фланелки с неговия лик и размахват листове с напечатани надписи: "Радев вън! Не искаме гражданска война!"; "Рублев вън!"; "Оставка Радев и Рашков, кръгом и бегом!".

Попитан как е решил да дойде, мъж увери журналист, че дошъл спонтанно, сутринта го решили със съпругата му.

Пред bTV друг обясни, че го направил, "за да защитим нашия лидер от издевателствата, които се вършат срещу него".

"Дойдохме да подкрепим господин Борисов, защото смятаме, че всичко това е измислено - заяви гражданка. - Искаме другите, които заслужават да бъдат наказани, да са наказани, а не той. За нас той е невиден (може би иска да каже "невинен" - бел. ред.)" Нейното обяснение за разпита бе: "Може би защото победи в 25-и избирателен район, без да купува гласове, защото в другите два района - 23-и и 24-и - победиха "Демократична България" с гласовете на хора, които са купени".

На въпрос как се е организирала да отиде на място в днешния работен ден, тя отговори, че е чула по телевизия и че била председател на комисия от ГЕРБ в 9-та Френска гимназия "и виждам какво става". "Смятам, че трябва да се направи ред в хаоса, който господин Радев и господин Бойко Рашков..." - не завърши тя.

Протестиращи се скараха на журналистите, че пишат срещу Бойко Борисов, когото и Меркел, и Макрон били признали за отличен лидер.

Стъки беше анонсирал предварително появата си пред полицията. В пост, който не е публичен, но е цитиран от https://boulevardbulgaria.bg/, той пише: "Не съм член на ГЕРБ, но ще бъда пред ГД Национална полиция в подкрепа на гражданина Бойко Борисов".

Днес на протеста пред полицията той заяви пред журналисти:

"Аз бях първата жертва на диктаторските методи на управление на Радев и неговата бухалка Бойко Рашков и неслучайно подадох сигнал до американското посолство и до представителството на Европейската комисия в България. Това, което се случва днес, това, което се случва в последните два месеца, е абсурдно. Видяхме пряко вмешателство на служебния кабинет в изборния процес. Видяхме опит за изкривяване на вота на българските граждани и финала на цялата тази работа, този абсурд, който виждаме днес – да бъде повикан бившият министър-председател, бих нарекъл ненормално в страна членка на ЕС. Ако така ще се решават политическите битки, ако така ще се саморазправят управляващи със своите политически опоненти, ние се превръщаме в Беларус и Румен Радев спокойно можем да го наречем „българския Лукашенко“.

Десетина минути преди 11 Борисов излезе от полицията. Започнаха скандирания "Бойко! Бойко! Бойко", а той побърза да увери журналистите: "Никой не ги организира".

"В желанието си да ме унижава, ЦИК ме остави депутат - започна Борисов. - Само че като депутат не могат да ме викнат тука. И затова си смениха посред нощ решението."

За сигналите срещу него каза, че "всичките са, че някой нещо чул; че някой, когато правил крос, нещо говорил". Те били от 2009 до 2012 г. Били три на брой и се отнасяли до "заплаха, че някой ще го ям".

Докато журналистите се опитваха да задават още въпроси, множеството ги надвикваше реплики, скандирания "Бойко! Бойко! Бойко! Бойко!" и отговори така и не бяха получени. Под възгласи "Браво! Браво!" Борисов тръгна към колата си, заобиколен от хора, скандирания и ръкопляскания. През това време жена му пожела "Успех, господин Борисов, успех!", а мъж го увери: "С теб сме! До последна заповед!".

Жена дълго не спря да вика "Победа! Победа! Победа! Победа!", а лидерът на ГЕРБ отпътува - този път не с автомобил 4х4, а с "Шкода".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови