ГЕРБ и РБ ще си се обясняват колко са различни до средата на февруари

Цветанов определи доклада на ЕК като обективен

Симона Костадинова 27 януари 2016 в 16:30 3437 1

ГЕРБ и частта от Реформаторския блок, която остана във властта, трябва да са готови с приоритетите и графика за изпълнението на законодателните промени до средата на следващия месец и дотогава ще подпишат анекса към коалиционното си споразумение.

Това се стана ясно след днешната втора среща на преговорните екипи от двете политически формации в коалиционното управление.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов призна, че за момента все още имат разминавания с РБ по определени текстове.

"Тези различния засега е по-добре да не бъдат публично оповестявани, защото работим по текстовете”, заяви Цветанов и даде пример ДДС праговете и преференциалното гласуване.

На днешната среща между ГЕРБ и РБ са обсъдени и секторните политики. В разговорите участваха министрите на здравеопазването Петър Москов и на образованието Тодор Танев. Москов е част от преговорния екип на РБ, но не участваше в първата среща.

Очаква се следващата сряда да има среща между екипите на ГЕРБ и РБ, на която вече ще се говори по съдържанието на анекса, около който трябва да се обедният двете формации.

Цветанов коментира и излезлия днес доклад на ЕК за напредъка в областта на съдебната система и борбата с корупцията.

Той заяви, че всяка една критика трябва да се възприеме като градивна. По думите му за критиките в доклада на ЕК не трябва да се прехвърля вината към която и да е институция.

„Всяка една от институциите в България трябва да поеме своята отговорност и съответно тяхната компетентност, за да могат да изпълнят ангажимента си към препоръките от ЕК. Механизмът за сътрудничество и оценка за България е полезен, защото води до законодателни промени, които могат да подобрят съдебната система”, заяви Цветанов.

По повод обвиненията, че вчерашната декларация на ГЕРБ е намеса в независимата съдебна система, той заяви, че разделението на власите е ясно разписано и има повече спекулативни твърдения, отколкото намеса.

Цветанов коментира и решението на членовете на ВСС да не подават оставки. "Това е тяхно право. Ние сме изразили мнение, което съответства на обществените оценки и смятам, че като политици закономерно е партиите да имат позиция", каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови