"ГЕРБ и ДПС разпределят баницата от КТБ по пътя към Президентството"

OFFNews 08 април 2015 в 09:48 8044 4

Снимка БГНЕС

Съдебна реформа у нас има само на думи. ГЕРБ няма виждане, няма и експерти в тази област. Несъстоятелно е Искра Фидосова да отговаря за тази реформа. Това са изводите на председателя на "Движение 21" и бивш депутат от БСП Татяна Дончева.

Действията на управляващите показват, че "ДПС и ГЕРБ имат сравнително синхронизирани интереси, насочени към президентските избори, но сега са насочени към разпределяне на имуществото, което те свързват с КТБ".

Според нея, ГЕРБ открито е на страната на главния прокурор Сотир Цацаров, а не на страната на министъра на правосъдието Христо Иванов.

Целта била следната: "Да се разпредели баницата на КТБ по начин, който да бъде удобен и за ДПС, и за ГЕРБ." Крайната цел е партньорството между двете партии до президентските избори, защото това била целта на премиера, заяви Дончева в ефира на БНТ. "Не ви ли е известно, че Бойко Борисов се бори за президентски мандат?", попита риторично юристката.

Според нея това е обяснението, че статуквото е срещу съдебна реформа, защото именно в съдебната система бил ключът към "разпределяне на някога разпределената държавна собственост". "Никой не иска да пусне сферата си на влияние върху правосъдието. В момента управлява икономическото статукво", коментира Дончева.

Юристката изреди примерите, които доказвали "спъването на правосъдния министър да прекроява каквото и да е в прокуратурата". Знаците били "през начина, по който се разхожда Цацаров в Брюксел, като се стигне до напускането на прокурорите от работната група и внасянето от Цветанов на законопроект, зад който стои Цацаров.

"В момента и медиите на Пеевски били добронамерени към властта, и кадрите на ДПС били на ключови места, и не се реализирало нищо от това, което Доган и Пеевски не искали да се реализира, обясни Дончева. Тя припомни, че КТБ се е превърнала в толкова голяма по време на първия мандат на ГЕРБ. Според Дончева, Европа ще продължава да натиска за съдебна реформа. Тя нарече тази реформа "ключът към развързването на този възел, който владее държавата."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!