ГЕРБ и БСП си прехвърлят топката кой е построил лагера в Харманли

OFFNews 26 ноември 2016 в 14:13 3908 0

ГЕРБ и БСП си прехвърлят топката кой е построил лагера в Харманли

Снимка БГНЕС, архив

Кога и от кое правителство е построен центърът за временно настаняване на чужденци в Харманли се превърна в тема за за двете най-големи парти ГЕРБ и БСП.

На личната страница на премиера в оставка Бойко Борисов беше публикувана информация, в която се цитират постановления на няколко правителства, свързани с лагера. 

В постановленията и решенията на Министерските съвети от 2012 г., 2013 г. и 2014 г. се вижда, че не правителството на Бойко Борисов е създало постоянния бежански лагер в Харманли и го е направило от отворен тип това, което представлява към 25.11.2016 г., се посочва в текста. Според него с постановление №260 от 19 октомври 2012 година при първото правителство на Борисов се посочва, че се дава началото на работата по "подготовка на терен за изграждане на Временен приемателен център в град Харманли...". В правителството на Пламен Орешарски се приема постановление №298 от 19 декември 2013 година, в което се посочва, че Регистрационно-приемателен център - Харманли вече е териториално поделение на Държавната агенция за бежанците (ДАБ). В същото ПМС е определена численост на персонала в центъра - 50 души. 

С решение на правителството на Орешарски №216 от 17 април 2014 година е одобрен план за изпълнение на допълнителни мерки с повишаване на готовността за реагиране при очакван засилен миграционен натиск по границите на страната. Тогава правителството е осигурило увеличаване на капацитета за настаняване в центровете в Харманли и София.  Тогава е дадена зелена светлина за изграждането на отоплителна инсталация и система за видеонаблюдение. 

С друго решение - №467 от 03 юли 2014 година правителството на Орешарски взема решение за изграждане на фургонно селище за 450 човека с прилежаща инфраструктура и палатков лагер за 800 човека в центъра на ДАБ в Харманли. Освен това е взето решение за наемане на медицински персонал в Центъра в град Харманли. 

От БСП пък контрираха, че лагерът в настоящия ми вид е построен от ГЕРБ. "Лагерът в Харманли е строен по времето на ГЕРБ, каза в събота лидерът на БСП Корнелия Нинова. "Не носи отговорност правителството на Орешарски. Вчера беше пусната една лъжа, че този лагер е изграден по онова време. Не не е, по времето на ГЕРБ е. Това, което се случва няма отношение към онези години. Ние отправяме своя упрек към колегите от ГЕРБ за допуснатите грешки, които доведоха до това състояние - най-вече безконтролно влизане не на бежанци от войни, а на нелегални мигранти по различни причини от държави, където няма войни. Занижен контрол, каналджийство, липса на държава на границата, неизграждане на оградата - всичко това довежда до тези резултати“, отговори Нинова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!