Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

ГЕРБ и БСП се скараха за телефон 112

ОFFNews 25 март 2016 в 14:30 3020 3

Отлагането на гласуването на промени в закона за спешния телефон 112, които позволяват да подаваме сигнали и със СМС, доведе до напрежение между ГЕРБ и БСП.

Промяната е предложена от БСП и е насочена към хората със слухови и говорни увреждания. Тя беше част от седмичната програма на депутатите, но вчера председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов я извади от дневния ред с довода, че сега не ѝ е времето.

Затова днес говорителят на социалистите Атанас Мерджанов прочете декларация от парламентарната трибуна, с която остро разкритикува действията на управляващите. Той дори ги призова да се поставят на мястото на хората с увреждания, които по думите му в момента не могат да използват спешния телефон.

"Помислете какво е усещането, ако в апартамента ви влезе крадец или избухне пожар, или на близките ви им прилошее и вие нямате възможност да повикате помощ“, обърна се Мерджанов към депутатите от управляващото мнозинство.

Той заяви, че не разбира защо депутатите на Борисов дори не искат да се проведе дебат по темата. "Да не се притеснявате от вчерашния излъчен репортаж по телевизията, в който стана ясно, че фактически цялата система на 112 е компроментирана", попита Мерджанов.

Няколко часа по-късно от ГЕРБ дадоха брифинг по темата. Председателят на здравната комисия към Народното събрание Даниела Дариткова заяви, че разглеждането на промените е само отложено. Управляващите чакат становищата по темата на Министерството на вътрешните работи и на Министерството на здравеопазването.

Дариткова обвини БСП в популизъм и заяви, че наистина трябва да се намери решение, но не е това начинът. Тя подчерта, че има технически предложения, които не са отразени в законроектът на БСП.

Тя коментира и заканите на личните лекари да излязат на протест след 1 април: „Всеки е свободен да избере дали да работи със НЗОК или да работи като частно практикуващ. Пациентите имат възможност да си изберат лекари, които работят с НЗОК".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!