Бомбен атентат против казарма се провали в Белгия

OFFNews 26 октомври 2015 в 16:35 5648 2

Полицейска кола

Снимка АФП

Автомобили на полицията пред неуспешно атакуваната казарма край Намюр.

Опасения от бомбен атентат в Белгия предизвика въоръжен мъж, който днес е засилил кола срещу оградата на военна казарма в южната част на страната. Постовете са открили огън по него, принуждавайки го да се оттегли, съобщават АФП и Ройтерс.

Мъжът по-късно е изоставил колата, хукнал е пеш и е успял да се отдалечи. Той е носил маскировъчна качулка на главата и лицето. Заподозрян за нападението е арестуван, съобщи по-късно Би Би Си.

Инцидентът е станал в с. Флауин, близо до областния център Намюр във френскоговорящ район на Белгия. Военната част в казармата е от около 650 пехотинци.

Мъжът „е засилил автомобила си към входния портал на казармата. Имало е отпор и изстрели", казва прокурор от Намюр, цитиран от агенциите. Ранени няма въпреки стрелбата. Не се уточнява с какво е бил въоръжен нападателят и дали също е стрелял.

„Районът на казармата е плътно ограден от полиция, съобщава репортер на АФП. - Хеликоптер кръжи над мястото“.

Сред пристигналите специализирани полицейски автомобили е забелязана и камионетка на службата за обезвреждане на взривни устройства. Според АП в колата има бомба и нападателят се е опитал да взриви детонатор, но не e успял. По-рано друг служител е нарекъл инцидента „неразбираем“, тъй като казармата е „пълна с оръжия, с които може да се даде отпор“.

До този момент няма официално потвърждение, че в автомобила има експлозив. Но полицейската академия, близо до мястото, където е изоставен, е била евакуирана.

През януари т.г. белгийската полиция уби двама души в голяма антитерористична операция, предприета седмица сред кървавото нападение против редакцията на „Шарли Ебдо“ в Париж.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!