ГЕРБ дава комисията „Плевнелиев" на Конституционния съд

OFFNews 14 май 2014 в 17:57 2747 3

Цецка Цачева

ГЕРБ внесе искане до Конституционния съд срещу временната парламентарна комисия, станала известна като комисията "Плевнелиев". Тя трябва да разследва връзките на с политици с енергийните дружества. 

В жалбата се иска решението на парламента, с което е създадена комисията, да бъде определено за противоконституционно.

71 депутати от парламентарната група на ГЕРБ са подписали искането, съобщи Цецка Цачева.

„В пленарната зала стана ясно, че целта на комисията, малко по-късно изрично и категорично заявена от нейния председател Магдалена Ташева („Атака”), е да разследва и установи действията на държавния глава”, заяви Цачева, цитирана от bTV.

Тя обясни, че според българската конституция е недопустимо Народното събрание да осъществява контролни функции върху държавния глава.

Комисията беше създадена по искане на БСП и "Атака", като в рамките на три месеца тя ще проучва дали има нерегламентирани контакти на политици и представители на държавата с фирмите лицензианти на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Повод за създаването на комисията беше срещата на президента Росен Плевнелиев с изпълнителния директор на австрийската електроразпределителна компания EVN Щефан Шишковиц по време на посещението му в Австрия в края на март.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!