ГЕРБ-Ботевград се разцепи

OFFNews Последна промяна на 29 септември 2017 в 18:17 6697 1

ГЕРБ-Ботевград се разцепи. Местното ръководство на ГЕРБ се коалира с бившия кмет на града Цветан Георгиев.

Това става ясно от отворено писмо на председателя на групата на ГЕРБ в Общинския съвет в Ботевград Цветан Цолов до премиера и лидер на партията Бойко Борисов. 

"Местната структура на партията се опита да извършат политическа репресия над половината си общински съветници. Причината за този нелеп и нерегламентиран опит за изключване е поведението на местния лидер Мартин Тинчев, който видимо зад гърба на националното ръководство на партията влезе в явна коалиция с бившия кмет на града Георги Георгиев. Изхвърленият от ГЕРБ бивш градоначалник, станал печално известен в цяла България с корумпираното и деспотично управление на общината в продължение на 12 години, е яхнал местната партийна организация и явно търси политически реванш за загубените кметски избори преди две години", обяснява в писмото си Цолов.

Групата на ГЕРБ в Общинския съвет се е разцепила на две - Тончев и двама от неговите верни съветници са се коалирали с групата на бившия кмет на града и така се е образувало ново мнозинство, обяснява той. 

По думите му скандалите в Ботевград налагат спешна намеса на Борисов. 

"Допускам, че лидерът не е запознат с местните партийни раздори и е оставил Мартин Тинчев да кадрува на местна почва без негово знание и съгласие", пише Цолов. Според него решаването на проблемите минава през задължителна промяна на местния лидер.

Ето и цялото писмо на Цветан Цолов

До на г-н Бойко Борисов, Председател на ПП ГЕРБ,
До г-н Цветан Цветанов, Зам. председател на ПП ГЕРБ,
На вниманието на средствата за масова информация

ОТВОРЕНО ПИСМО
от Цветан Цолов, Председател на групата съветници от ПП ГЕРБ в Общински съвет Ботевград

ГЕРБ в Ботевград се разцепи, а местното партийно ръководство се коалира с бившия кмет на града Георги Цветанов Георгиев. Това е новината от провелата се на на 28-ми октомври сесия на местния парламент. Местната структура на партията се опита да извършат политическа репресия над половината си общински съветници. Причината за този нелеп и нерегламентиран опит за изключване е поведението на местния лидер Мартин Тинчев, който видимо зад гърба на националното ръководство на партията влезе в явна коалиция с бившия кмет на града Георги Георгиев. Изхвърленият от ГЕРБ бивш градоначалник, станал печално известен в цяла България с корумпираното и деспотично управление на общината в продължение на 12 години, е яхнал местната партийна организация и явно търси политически реванш за загубените кметски избори преди две години.

Струва си да припомним случилото се преди време с този самозабравил се местен феодал. Още през пролетта на 2015 година лично лидера на ГЕРБ Бойко Борисов заяви в сутрешния блок на bTV – Георгиев няма да бъде повече наш кмет. Думите на Борисов бяха изречени във време, гогато местната структура на ГЕРБ бе сведена практически до нулева политическа популярност. Изхвърлянето на Георгиев доведе до съживяване ва влиянието на партията в града. Казаното от Борисов накара местните избиратели да пратят шестима съветници в новия състав на Общинския съвет. ГЕРБ след изборите стана част от създалата се антикорупционна коалиция в местния парламент, която подкрепи новоизбрания кмет Иван Гавалюгов. Именно заради това лидера на ГЕРБ бе избран от това мнозинство за председател на местния парламент. Много скоро след изборите станаха известни задкулисните и нерегламентирани действия между местния лидер на ГЕРБ и сваления от власт бивш кмет Георгиев. Групата на ГЕРБ в Общински съвет се разцепи на две, като със своите верни двама съветника Тинчев се коалира с групата на екскмета и така се образува ново мнозинство. Това е класическа подмяна на вота на избирателите в общината. Техният вот бе подменен от Тинчев, явно в разрез с политиката на националното ръководство на партията в София.

Мартин Тинчев успя да влезе в състава на новия парламент от ГЕРБ. Абсолютно незаконно след като неговия избор бе обявен от ЦИК и решението бе публикувано в Държавен вестник, Тинчев свика сесия на Общински съвет на 5-ти май тази година. Ставайки народен представител той вече бе загубил правата си на общински съветник. На тази скандална сесия Тинчев предложи човек от групата на бившия кмет за нов председател на Общински съвет Ботевград. Така избирателите на ГЕРБ отново бяха излъгани, а техния вот подменен по един абсолютно безскрупулен и безпардонен начин.

Преди няколко месеца изпратих писмо до лидера на партията Бойко Борисов, в което го запознах с абсолютно незаконните и противоуставни действия на Мартин Тинчев. След безмълвния отговор на г-н Борисов се стигна до този скандален опит за репресия на инакомислещите хора в ГЕРБ. А репресията ще продължи с известяване на местната Общинска избирателна комисия за снето политическо доверие в трима от съветниците и така ще се поиска от нея въпросните трима човека да бъдат обявени за независими. Това е скандален опит да се заобиколят клаузите на Изборния кодекс.

В дни, в които доверието към ГЕРБ е силно наранено заради скандалите в партията в Добрич и Хасково, се допуска опита за разцепление в Ботевград да налее повече вода в мелницата на раздора.

Скандалите в Ботевград, според мен, налагат спешна намеса на ръководството на партията и лично на г-н Борисов. Допускам че лидерът не е зепознат с местните партийни раздори и е оставил Мартин Тинчев да кадрува на местна почва без негово знание и съгласие.

Решаването на проблемите в ГЕРБ Ботевград минава през задължителна подмяна на местния лидер. Колкото по-скоро, толкова по-добре!

Цветан Цолов
Ботевград, 29.09.2017 г.