Генсекът на ЕНП: Корнелия, не ставате за премиер! Нинова: Не поучавайте народа ми как да гласува

Антонио Лопез влезе в остър сблъсък с Корнелия Нинова по повод гласуването за СЕТА

OFFNews Последна промяна на 18 февруари 2017 в 14:53 22771 49

Генералният секретар на ЕНП Антонио Лопез и лидерът на БСП Корнелия Нинова влязоха в остра и зрелищна, макар и задочна, словесна "престрелка". Снощи Лопез публикува във Фейсбук остри критики към нея, а днес тя отговори, също писмено, на нападките му.

Лопез заявява, че наричайки гласувалите "за" СЕТА "предатели", Нинова е постъпила детински, популистки. Той стига до там да заяви, че тя не е дорасла да бъде министър-председател, иска извинението ù и, внушава, че тя е постъпила толкова зле, че не може да уважава.

Нинова отговаря, че с гласуването "за" политиците отново са гласували срещу хората и "за" корпоративни интереси и че не никога няма да се примири с това. "Никога няма да се примиря вашите корпорации да съдят моята България в извънреден съд, ако не са им гарантирани печалбите. Защото тези печалби ги взимате от българския народ", пише Нинова и констатира, че заради политици като него ЕС е в окаяно състояние.

Тя съветва Лопез да не си позволява да "поучава" българите какъв лидер да си изберат, защото "вие не сте ни началници". Лидерът на БСП е убедена, че българите ще си изберат лидер, който няма да позволява да бъдат третирани като "материал".

"Българският народ е равноправен с другите европейски народи и ако бъда избрана, ще го разберете... Искате да оттегля срамното си изявление и да се извиня. Ще го направя само ако бъде поискано от онези над 1500 български фирми производители, които фалирате с вашата подкрепа на мощните корпорации, или от българските синдикати, защото с това решение оставяте десетки българи без работа. Аз говоря от тяхно име. Вие от чие име ми говорите, господин Лопез?", пита Нинова и допълва:

"Разбирам, че трудно преживявате победата на социалистите в България и първата загуба на вашия удобен и послушен десен кабинет на Борисов. Но кой е силен и уважаван политик - ще каже единствено българският народ. Ако да говориш от името на народа си и да не го предаваш е популизъм, то да, аз съм популист".

Писмото на Лопез

"Скъпа госпожо Нинова,

Току-що прочетох силното Ви изявление, в което наричате "предатели" тези в Европейския парламент, които са гласували "за" споразумението СЕТА между Европейския съюз и Канада. Бих иска да Ви отговоря по начин, запазен за далновидни и отговорни политици - може би като много нов член на европейската политическа сцена това е ново за Вас.

1. В политиката в Европа, както и в България, човек не обижда колегите си, които са постигнали мнозинство на гласовете в демократични избори, просто защото не му харесва резултатът от гласуването. Това би изглеждало малко детинско или може би популистко. Истинските политици се борят със смелост, за да убедят гласоподавателите да подкрепят вижданията им, но не плачат, когато това не се случи.

2. За щастие на Вашата страна - България, Вашите избиратели са над Вашите изявления и знаем, че България е по-голяма от вашите малки политики. Помнете, че представяте българските граждани във и извън страната си и че това означава голяма отговорност, която, опасявам се, не разбирате. Нека Ви обясня: през март имате среща на върха на Европейската социалистическа партия в Брюксел. Ще ги наречете ли предатели на такава среща? Ще наречете ли предатели европейските социалистически лидери, които са гласували "за" СЕТА? Чакам с нетърпение този момент. Ако по някакво чудо бъдете избрана за голямата отговорност на министър-председател на Вашата страна, моля, обяснете ми как ще защитите гражданите си в европейски преговори, където мнозинството от лидерите са "за" СЕТА и Вие ги наричате предатели. Мисля, че българите се нуждаят от по-опитен лидер, някой, който умее да се контролира и не изпада в ярост всеки път, когато нещата не се случват по начина, по който той би искал.

3. Уважавам всички избрани колеги, дори тези, които не споделят моята идеология. Ето защо никога не бих посмял да ги обидя по начина, по който Вие го направихте. Същото уважение ще изпитвам и към Вас, след като им се извините за злощастните си изявления, включително на Вашите колеги социалисти.

4. Разбирам, че сте в предизборна кампания и че в този случай всичко е приемливо. Е, случаят не е такъв, не всичко е приемливо. Има демократични принципи, като уважението, което дължите, бидейки на поста, който заемате. Тези, които не спазват тези принципи се наричат популисти. Коя сте Вие в този случай? Надявам се, че не сте една от тях, защото имаме обща борба - ние и европейските социалисти срещу тях. Моля, присъединете се към нашата борба и престанете да обиждате - това е предпочитано оръжие за популистите.

5. Моята любов и уважение към страната Ви и Европа ме накараха да Ви отговоря. Искам силна България в европейските преговори и затова имаме нужда от самоконтрол, опитност и уважавани български политици. След като прочетох декларацията Ви, не бих казал, че това е точно Вашият случай. Смирено очаквам българите да Ви покажат на следващите избори, че не сте готова да поемете толкова голяма отговорност, като това да ги управлявате. Те заслужават нещо много по-добро в тези трудни времена, в които живеем.

Отговора на Корнелия Нинова

Уважаеми господин Лопез,

Радвам се, че следите действията на един скромен политик в България без опит на европейската сцена, както сам отбелязвате. Изненадана съм обаче, че опитен европейски политик като Вас не е усетил какво се случва в света и в Европа. Вие продължавате да не разбирате, че народите ни не искат вече водачите им да обслужват интересите на корпорациите, а Вие направихте точно това с гласуването на СЕТА.

Каквото и да мислите за мен, никога няма да се примиря вашите корпорации да съдят моята България в извънреден съд, ако не са им гарантирани печалбите. Защото тези печалби ги взимате от българския народ. Този народ, който е най-бедният в Европа, но Вас това не ви интересува. Не можете да ме спрете да кажа истината - заради вашите десни правителства, заради вашата бюрократична политика, Европейският съюз е в това състояние. Заради вас се случи Брекзит, заради вас се строят стени. Вие съсипахте прекрасната идея за Европейски съюз като наш общ дом. Не се съмнявайте, че това открито и честно мога да го заявя и там, при вас, очи в очи. Защото или ще променим Европа, или ще я загубим като цивилизационен избор.

Питате ме ако бъда министър-председател, по какъв начин ще защитавам интересите на народа си? По същия, г-н Лопез, по същия. Ще чувате истината и няма да Ви угоднича, за да ме потупвате по рамото. Ще направя така, че да ви бъдем пълноправен партньор, а не втората скорост на Европа.

Българският народ е равноправен с другите европейски народи и ако бъда избрана, ще го разберете. И моля, не си позволявайте да поучавате народа ми какъв лидер да си избере. Вие не сте ни началници. Аз вярвам, че ще избере най-добрия, а не онзи, който гледа на него като материал. Искате да оттегля срамното си изявление и да се извиня. Ще го направя само ако бъде поискано от онези над 1500 български фирми производители, които фалирате с вашата подкрепа на мощните корпорации, или от българските синдикати, защото с това решение оставяте десетки българи без работа. Аз говоря от тяхно име. Вие от чие име ми говорите, господин Лопез?

Разбирам, че трудно преживявате победата на социалистите в България и първата загуба на вашия удобен и послушен десен кабинет на Борисов. Но кой е силен и уважаван политик - ще каже единствено българският народ. Ако да говориш от името на народа си и да не го предаваш е популизъм, то да, аз съм популист.

Не знам обаче как да нарека хора, които не от името на народа си казаха "да" на споразумение с което образованието ни, здравеопазването ни, водите ни, подземните ни богатства се дават на концесия и веднъж направено, не може да бъде отменено. У нас на такива хора им викаме предатели. У вас сигурно ги наричате уравновесени непопулисти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22179

62

ELPIDA

20.02 2017 в 21:52

@ 32, научи приятелката си @ 1 , когато се представя с чужди мисли, да ги поставя в кавички и да цитира автора!

73928

60

El Commandante

19.02 2017 в 09:30

"ВСИЧКИ хора, гласували за Трайчо Трайков (45% от гласувалите в анкетата"

Интересен факт от живота е как тези 45% тук се трансформират в 5% реалния живот.

Прелюбопитно...

73928

59

El Commandante

19.02 2017 в 09:28

"Пак уточнявам"...

Изпадаш в обяснителен режим и логорея, лош знак за състоянието на психиката на индивида в неделя ърли ин дъ морнинг...

3469

57

Halo

19.02 2017 в 02:28

Утрепа ме направо, не бях виждал петокласник с професорска титла!

3469

55

Halo

19.02 2017 в 02:10

Ако аз имам "каруцарски жаргон", то намекът Ви в коя класация е?
За 1 приятел питам, утре ще му покажа отговора. :))))

3469

53

Halo

19.02 2017 в 01:53

Професоре, майка си замина 1986 год, така че аз нямам никаква идея какво си правил в нейния гроб, тада се задави. Били го обяснил на съфорумците, те също са хора, знанието е сила все пак.