Ген. Радев оттегли оставката си след разговор с Борисов

OFFNews 01 октомври 2015 в 13:53 4244 3

Командирът на Военновъздушните сили ген.-майор Румен Радев е оттеглил оставката си след разговор с премиера Бойко Борисов, съобщиха от правителствената пресслужба.

Генералът е изнесъл подробно проблемите на авиацията - недостатъчен брой изтребители, с които да се носи охраната на въздушното пространство, броят на подготвените летци намалява и те летят опасно малко, което не само силно увеличава вероятността от допускане на тежки летателни произшествия, но и води до невъзможност за подготовка на млад летателен състав, свърхнатоварване и застаряване; поетите като ангажимент срокове от ръководството на Министерството на отбраната за сключване на договори за ремонт и доставки за самолетите МиГ-29 не са изпълнени и остават неясни във времето; разработеният от ръководения от него екип проект за придобиване на нов боен самолет с обоснована конкретна програма не е внесен за обсъждане в Министерски съвет, въпреки поетия ангажимент; при цялата тежка ситуация полетите допълнително се ограничават месеци наред поради липса на гориво.

„Оставката ми няма политически мотиви. Основният ми мотив е липсата на ясна перспектива за бойната ни авиация и невъзможността ми като командир на ВВС да осигуря професионалното развитие на нашите пилоти и инженерно-техническия състав и да гарантирам здравето и живота им”, е заявил ген. Радев.

Премиерът е поел ангажимент при съставянето на новия бюджет средствата за военната авиация да бъдат увеличени с 80 млн. лв., за да се отговори на най-належащите нужди и потребности. Двамата се договорили ген. Радев да изготви подробен разчет за необходимите средства, който да представи на следващото заседание на Министерския съвет. Те изразиха увереност, че увеличението на бюджета ще получи необходимата подкрепа от Народното събрание, защото бъдещето на българската военна авиация е национална кауза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!