Ген. Радев оттегли оставката си след разговор с Борисов

Последна промяна на 01 октомври 2015 в 13:53 3116 3

Командирът на Военновъздушните сили ген.-майор Румен Радев е оттеглил оставката си след разговор с премиера Бойко Борисов, съобщиха от правителствената пресслужба.

Генералът е изнесъл подробно проблемите на авиацията - недостатъчен брой изтребители, с които да се носи охраната на въздушното пространство, броят на подготвените летци намалява и те летят опасно малко, което не само силно увеличава вероятността от допускане на тежки летателни произшествия, но и води до невъзможност за подготовка на млад летателен състав, свърхнатоварване и застаряване; поетите като ангажимент срокове от ръководството на Министерството на отбраната за сключване на договори за ремонт и доставки за самолетите МиГ-29 не са изпълнени и остават неясни във времето; разработеният от ръководения от него екип проект за придобиване на нов боен самолет с обоснована конкретна програма не е внесен за обсъждане в Министерски съвет, въпреки поетия ангажимент; при цялата тежка ситуация полетите допълнително се ограничават месеци наред поради липса на гориво.

„Оставката ми няма политически мотиви. Основният ми мотив е липсата на ясна перспектива за бойната ни авиация и невъзможността ми като командир на ВВС да осигуря професионалното развитие на нашите пилоти и инженерно-техническия състав и да гарантирам здравето и живота им”, е заявил ген. Радев.

Премиерът е поел ангажимент при съставянето на новия бюджет средствата за военната авиация да бъдат увеличени с 80 млн. лв., за да се отговори на най-належащите нужди и потребности. Двамата се договорили ген. Радев да изготви подробен разчет за необходимите средства, който да представи на следващото заседание на Министерския съвет. Те изразиха увереност, че увеличението на бюджета ще получи необходимата подкрепа от Народното събрание, защото бъдещето на българската военна авиация е национална кауза.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.10 2015 в 22:17

Разговори с премиерът се водят ПРЕДИ оставка, а не след.

И достойнството на ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ не се пази с оттегляне на оставки, особено когато са подаден по ПРИНЦИПНИ ПРИЧИНИ, И НЯМАТ нищо общо с политиката.

И най-тъпите вече разбраха, че България след присъединяването си към педероатлантическият пакт е много по-слаба военно, оттколкото по времето, когато беше член на ВАРШАВСКИЯТ ДОГОВОР. Западняците ни накараха да съкратим армията и да унищожим въоръженията и военната си промишленост, обаче в замяна не ни дадоха нищо ПО-ДОБРО. Омерзен съм.

01.10 2015 в 14:57

Айде сега бойко да говори и с МиГ да не ни запират самолетите...

01.10 2015 в 14:39

Е това вече не е много мъжка постъпка.
Ако наистина е направил това след изявлението на радан: "Радев не е първият, нито последният"...
Отново ще излезе права приказката "Каквото човек сам си направи, никой друг не може да му го направи!"
Жалко за Радев.