Радан Кънев защити Ненчев: "Радев не е първият, нито последният"

Ивайло Анев 01 октомври 2015 в 13:34 3305 9

Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев

Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев защити министъра на отбраната, излъчен от Блока, Николай Ненчев въпреки множеството критики към работата му и въпреки че действията му доведоха до днешната оставка на командира на Военно-въздушните сили генерал-майор Румен Радев.

"Правилната, смелата и вярна отбранителна политика е много по-важна от съдбата на един отделен офицер. Нито е първият, нито е последният", заяви Радан Кънев.

Според него Ненчев е показал ниво на "независимост и загриженост" за състоянието на българската армия и съвместимостта ù със силите на НАТО, а политиката му била "изключително вярна".

Друг бе коментарът на ген. Михо Михов, депутат от АБВ и бивш началник на Генералния щаб на Българската армия. „Явно, че днешното му решение не е взето спонтанно и емоционално“, каза ген. Михов. По думите му ген. Радев е загрижен за своите пилоти, за своите техници. „Той е страдал“, обяви Михов.

По думите му Радев е мотивирал оставката си с непоследователна държавна политика по отношение на съхраняването и развитието на бойната ни авиация.

„Не бих могъл да кажа нещо повече освен като по-възрастен да кажа – „да, това е мъжко поведение”.

„Това не означава, че оставката е приета или ще бъде приета. Това не означава, че той днес е абдикирал. Напротив, убеден съм в неговия стоицизъм и отговорност“, заяви още Михов.

По думите му този рапорт е много сериозен сигнал за това, което представлява днес нашата авиация, и как е водена през последните няколко години от няколко правителства.

От БСП също коментираха оставката на генерал-майор Радев.

„Не съм запознат с мотивите за оставката, но това не ни изненадва с оглед случващото се в Българската армия и в частност във ВВС“, коментира говорителят на Столетницата Атанас Мерджанов.

По думите му решението на ген. Радев може да се дължи на вчерашното предложение на военното министерство чужди самолети да могат да пазят въздушното ни пространство.

„Генерал Радев е един подготвен, опитен командир, който се отнасяше с грижа към своите подчинени и техниката. Неговото напускане ще се отрази много тежко на военно въздушните сили“, категоричен беше Мерджанов.

От ДПС обявиха, че първо искат да чуят мотивите на ген. Радев и след това ще коментират.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!