Ген. Атанасов: Трима Руменовци са на терена за Булгаргаз, Радев да каже кои са посредниците

Правителството шикалкави за Украйна, а трябва да има твърда позиция по въпроса

OFFNews 07 февруари 2022 в 09:32 5298 2

Ако президентът има данни, че скандалите около "Булгаргаз" са заради смяната на посредниците, да каже кои са и старите, и новите - за това призова лидерът на ДСБ в оставка и председател на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред ген. Атанас Атанасов пред Нова тв. 

"Виждам, че трима Руменовци са на терена, като започнем от президента Румен Радев, който каза, че едни посредници се сменяли с други. Време е да каже кои са тези хора. След това Румен Петков, Румен Овчаров и накрая Бойко Борисов в цялата история. Имам чувството, че някой губи едни лесни пари, които е получавал досега, и започва да пищи", коментира Атанасов.

Депутатът от "Демократична България" напомни, че държавният глава разполага с информация, "защото службите са при него".

Според Атанасов е задействан един риск за българската енергийна система - едностранната зависимост от Русия. Високите цени на енергоносителите в България са елемент от руска стратегия за дестабилизация на югоизточния фланг на НАТО, обяви той. 

"Зависимостта на страната ни не беше преодоляна, а имаше толкова възможности през годините. За 1 г. България беше прекопана от изток на запад, за да прекарат Турския или Руския, както там го наричат, поток, за да може Русия да снабдява своите приятели в Сърбия и Унгария. Българската държава плати 3 млрд. лв. от бюджета си за това. Парчето от този поток на сръбска територия е платено от "Газпром", обяви Атанасов. 

Лидерът на ДСБ съобщи още, че правителството трябва да заяви твърда позиция за Украйна, "защото в публичните изяви усещам едно шикалкавене". И напомни, че кабинетът има план за действие при изостряне на кризата с Украйна. Според него няма конфликт в правителството по темата.

В коментар на исканията на кабинета да има подведени под отговорност членове на старото ръководство на "Булгаргаз" Атанасов каза, че това не е намеса в работата на независимата съдебна власт.

"Разделението на властите е хубаво и то трябва да се спазва, но те трябва да си вършат работата", е категоричен Атанасов.

За бъдещата съдебна реформа депутатът от ДБ посочи, че в парламента се създава "коалиция на конституционния саботаж", в която влизат депутати от ГЕРБ и ДПС. Те отказват да участват в съдебната реформа с измислени мотиви, въпреки че в предизборните си програми са записали, че искат промени за ефективна съдебна система.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!