Касим Дал подслушван по анонимка за атентат срещу Пеевски и Местан

Offnews Последна промяна на 29 август 2014 в 08:58 3452 9

Атанас Атанасов

Касим Дал е бил следен и подслушван от службите, след постъпил в МВР анонимен сигнал, за това че той стои в основата на подготвян атентат срещу лидера на ДПС Лютви Местан и депутата Делян Пеевски.

Това разкри в студиото на bTV ген. Атанас Атанасов от ДСБ. 

Бившият шеф на Национална служба "Сигурност" обясни, че по сигнала е открита преписка, по която започва подслушване и следене. Касим Дал, който е бивш депутат от ДПС, а понастоящем е част от Реформаторския блок, е бил на контрол близо 9 месеца. Цялата машина на службите била задействана, след като главният секретар на МВР разпоредил проверката по сигнала. 

Въпреки че не са събрани данни, които да потвърждават сигнала, следенето продължава. "Единственото допълнително мероприятие, което е произтекло, е че на Лютви Местан е осигурена охрана от НСО", обясни Атанасов. По думите му събраната по случая оперативна информация била предоставена в партийната централа на ДПС, което е скандално.  

Атанасов обясни, че информацията за подслушването на Касим Дал получил по пощата. Клеймото на пощенския плик показвало, че адресът на подателя съвпада с този на ДАНС. От текста на писмото става ясно, че в службите е функционирал оперативен щаб, който се е занимавал със следенето на политически опоненти и протестиращи. 

"Няма данни с имена, кой е организирал този щаб. В него е определяно върху кой е можело да се оказва влияние за промяна в намеренията им, а този, който не може да бъде убеден, неговият контрол продължава и МВР и ДАНС са били инструмент", обясни Атанасов.

По думите му правителството би следвало да провери верността на тази информация. Атанасов каза, че ще иска среща със служебния премиер Георги Близнашки, за да предаде оригиналите на документите, с които разполага. "По конституция правителството отговаря за осигуряване на обществения ред и сгиурността в страната и би следвало да реагира. Ще настояваме да се провери конкретният случай. Ако изнесените данни отговарят на истината, трябва да се потърси отговорност на тези лица. Вижда се, че става въпрос за нещо скалъпено", обясни Атанасов.

Според него премиерът или вицепремиерът, отговарящ за сигурността, трябва да разпоредят проверка и преди началото на изборната кампания да оповестят тези данни. "Аз откъде да знам, че и днес не ни подлушват?", каза още Атанасов.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.08 2014 в 22:54

Ама докато хората масово гласуват за партии бъкани с агенти и противници на лустрацията, това няма как да се случи ...

29.08 2014 в 12:53

Така ще е докато няма лустрация. Това е толкова скандално, че не е истина. Ама кой не си го е знаел.

29.08 2014 в 12:28

вместо да се занимават с случая Семко Семков си търсят поводи да бъдат политически изпълнители на поръчки

29.08 2014 в 11:12

Разбира се подготовка на атентат няма, но това е един легален начин да се слуша всичко кеото си говорят политическите противници.

29.08 2014 в 11:08

Много ясно, че и сега ги подслушват. Че как иначе Д(П)С ще се готви за избори?
Плюс това, в материалите, събрани за някого, все ще се намери нещичко, с което да го шантажираш после, та ако ще и любовница или нещо битово да е.

29.08 2014 в 10:51

Shte vidite tupaci kak az shte vi profilaktiram. :-) Kato pochnem ot Mutrata i svurshim do aktivistite na DANS i drugi podobni

29.08 2014 в 10:12

Къде се скри, Сергей-антената ?

29.08 2014 в 09:49

Щирлиц Щирлиц ела си прибери версиите... Дал ще убива Местан,Доган- Боко,Пеевски -Цветанов или беше обратното,Сретан Йосич има зъб на всичките,Бат Сали ще убива Цар Киро,той пък претендента за "царската "корона бай Симо... А накрая на филма Том стана приятел с Джери....