Ген. Атанасов ще иска анализ за строежа на Балкански поток

OFFNews 08 януари 2022 в 13:15 2450 0

Снимка Сергей Антонов/OFFNews

"Наложително е през парламентарния контрол, било то през нова комисия, през комисията по вътрешна сигурност или през енергийната комисия да бъде направен задълбочен анализ на т.нар. Руски поток."

Това заяви пред БНТ зам.-председателят на НС и съпредседател на "Демократична България" ген. Атанас Атанасов.

Той бе категоричен още, че партията, защитаваща най-силно руските интереси, е ГЕРБ и лидерът ѝ Бойко Борисов. По думите му доказателство за това е бързият строеж на Балкански/Руски/Турски поток, който за разлика от Интерконектора, беше завършен за година със средства от бюджета.

Той посочи, че Народното събрание трябва да търси отговори на въпросите как се случиха тези процедури, как са протекли преговорите и защо страната е платила за строежа и обясни, че в Сърбия разходите са поети от "Газпром", а у нас - не.

Атанасов, който е и председател на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, заяви, че трябва да се направи проверка и за изтеглените в торби и сакове милиони за строежа на АМ "Хемус". Той подчерта, че при тегленето на големи суми пари се уведомява ДАНС.

"Трябва да се провери дали те са предприели някакви действия, или са си затворили очите", допълни той.

По същия казус съпредседателят на ДБ припомни, че ГЕРБ не може да съди Бойко Рашков за клевета заради твърдението му, че голяма част от парите за строежа на магистралата са били насочвани към партията, защото според Наказателния кодекс обект на клевета са само физическите лица, каквото не е политическата партия.

Той обвини бившите управляващи от ГЕРБ, които 12 години не са завършили газовата връзка с Гърция, а са потърсили сметка на министъра на енергетиката за забавянето. Думите му са по повод парламентарния контрол в сряда, по време на който депутатите от ГЕРБ-СДС обвиниха министър Николов за незавършения Интерконектор.

"Това е абсолютно нахалство", смята той и обясни, че бившите управляващи търсят отговорност от човек, който е министър от 20 дни.

Мандатоносителят ("Продължаваме промяната") трябва да разбере, че носи най-голямата отговорност за всичко, което се случва днес в страната, коментира още той и допълни:

"Президентът Радев трябва да разбере, че вече не е патрон на правителството (...) военният министър Стефан Янев трябва да разбере, че е редовен министър (...), а не премиер със собствено мнение, назначен от президента, г-н Бойко Рашков трябва да разбере, че е само редовен министър (...), а не вицепремиер в служебното правителство. Всички на края трябва да разберат, че има нов премиер, който се казва Кирил Петков, който е излъчен от коалиционно правителство, излъчено от четворна коалиция."

Атанасов заяви, че странната коалиция, която включва "политически антиподи", е създадена с много "политически мъки, за да бъде противовес на дългото корупционно управление на Бойко Борисов".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови