Галъп дава двойна преднина на ГЕРБ пред БСП

OFFNews 22 септември 2014 в 12:10 17681 42

Графика: Gallup International

ГЕРБ, БСП и ДПС са сигурни участници в Народното събрание. България без цензура, Реформаторският блок и Патриотичният фронт по всяка вероятност влизат в парламента. Две партии – АБВ и „Атака”, имат по-малки шансове да преминат бариерата.

Това е моментната картина на електоралните нагласи, отчетена според „Политическия и икономически индекс” на „Галъп интернешънъл”. Изследването е проведено между 12 и 18 септември чрез пряко интервю по домовете сред 1010 респонденти. То е възложено, финансирано и проведено от „Галъп интернешънъл”. Максималното стандартно статистическо отклонение при 50-процентните дялове е ±3%.

За ГЕРБ биха гласували 35,9%, за БСП - 18,3%, за ДПС – 14,2%, за България без цензура – 5,8%, за Реформаторския блок – 5,6%, за Патриотичния фронт – 4,9%, за АБВ – 3,6%, за „Атака” – 3,4%. Очаква се да гласуват около 3,4 милиона души, показват данните на „Галъп интернешънъл”.

ГЕРБ би могъл да разчита и на известна периферия, докато при БСП това е по-трудно. ДПС също би могъл в деня на изборите да има и по-висок резултат, поради спецификите на вота за партията от чужбина. ББЦ и Реформаторите се движат „в пакет”, а Патриотичният фронт постепенно се налага. „Атака” и АБВ са формации, които имат сходна подкрепа, отбелязват социолозите.

Данните отразяват валидните към средата на септември електорални нагласи сред онези, за които може да се очаква, че със сигурност ще гласуват. Те не са прогноза за резултата от изборите. До края на кампанията са възможни размествания, уточняват от "Галъп".

Характерният за българското масово съзнание песимизъм за посоката на развитие на страната запазва високите си (макар и не пикови) стойности – 70%.

Песимизмът доминира и по отношение на резултатите от изборите – 54% са на мнение, че те няма да променят нищо, 26% очакват подобрение, а 7% - влошаване.

За първи път след 1996-7 г. мнозинството българи – 61%, споделят мнението, че страната се намира във финансова катастрофа. Това мнение доминира включително и сред привържениците на БСП.

Служебният премиер проф. Георги Близнашки има доверието на 18% от запитаните.

Доверието и недоверието в служебното правителство са сходни с тези към кабинета „Орешарски” в последния му месец. 15% от избирателите декларират доверие в кабинета, а 70% не му се доверяват, отбелязват от "Галъп".

59% са на мнение, че не би било добре за страната Бойко Борисов да бъде премиер. На обратното мнение са 24%. Доминират нагласите за коалиционен формат на управление – 56%, като за еднопартиен кабинет се обявяват 12%. Нагласите за коалиционно управление доминират включително и сред привържениците на ГЕРБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!