Фондацията на Божков иска помощ от ЮНЕСКО (видео)

Очакват да бъдат изпратени екипи в най-скоро време

OFFNews 07 февруари 2020 в 18:21 8704 3

Фондация "Тракия" е потърсила помощ от ЮНЕСКО заради "едноседмичните опити за незаконно изземване на частната колекция на Васил Божков", съобщиха от Фондацията.

Процедурата предвижда мигновено изпращане на международни експерти, които да направят оценка на законността на искането за изземване на античните предмети от страна на замесените институции, допълват от "Тракия". 

Според тях в разговор по телефона директорът на Звеното за опазване на културното наследство към ЮНЕСКО е заявил, че експерти вече разглеждат случая и ще бъдат изпратени екипи в най-скоро време.

"Ще бъдат анализирани документите и причините за изземване, както и всяка една индивидуална опаковка, предвидена за всеки всеки предмет, специалните контейнери за транспорт, транспортните средства, предвидените застраховки и всички взети мерки за съхранение по време на транспортиране и съхраняване на безценните предмети. В случай, че експертите от ЮНЕСКО заключат, че не са спазени процедурите и международните стандарти, колекцията няма да може да бъде преместена", категорични са от Фондацията.

Те обясниха, че реакцията им е във връзка със съобщение от днес на Върховната административна прокуратура относно проверки за законността на колекцията на Васил Божков и Фондация “Тракия”. "До момента представителите на Прокуратурата многократно действат в разрес с действащото законодателство и показват неприемливо и нехуманно отношение към присъстващите членове на фондацията", съобщиха от "Тракия".

"Категорично считаме, че подобно съобщение от Прокуратурата цели да легитимира и продължаващото и утре незаконно изземване на частната колекция на г-н Васил Божков без съществуването на каквито и да е законови причини. Твърдо заявяваме, че няма да позволим пренасянето на нито един предмет в чувал, кашон или по какъвто и да е начин, различен от установените с международна директива стандарти. А именно – изготвяне на паспорт за всеки предмет, двустранно описване на състояновето му, изработване на специална опаковка с уникално „легло“ по формата на конкретния предмет, наличието на огнеупорен, херметически затворен контейнер, климатизация и застраховка.

Припомняме на органите на реда и държавната администрация, че съществуват международни правила и конвенции за опазване и защита на културните ценности, собственост както на държавата, така и на частни колекционери", твърдят от пресцентъра на Фондацията.

Фондацията на Васил Божков прилага видеоматериал, с който се вижда, че мъже изнасят кашони от лабораторията на "Тракия" на ул. "Дунав". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

09.02 2020 в 10:37

Нито тоя, нито други си мръднаха трътките на тема "други музеи". Сега ревът като недотаковани вдовици. Ма само за собствените си колекции.
Що не реват за мойта, примерно. Или за нечия Сашова, лека му пръст. Или за на Божич. Или за ... Що не набиха пари в Националното богатство, събрано примерно от някой си Антон Оруш, който изобщо е направил каквото е срамно да се каже. Че не са направили националните музеи, а той е частно лице, и няма какво да яде, но добива това.
Гешев, дай откраднатите пари за музеите! Ще помогна, няма да открадна.

3600

2

В Крак с Времето

09.02 2020 в 07:42

"Божков започва търговската си дейност ок. 1989 г. край софийската сладкарница „Магура“, където нелегално се продават валута, антични предмети и оръжие". Разликата между неговият Кръстник Андрей Карлович и неговия вдъхновител Христо Б. Петков е липсващата дупка. Черепа излезе късмеътлия. Черепахите му остават без работа, Могат да се оплачат и на Арменския поп по повод на пренос-превоз артифакти. Дорде прокурорът не им е взел мярката.

4005

1

AnderXale07

08.02 2020 в 00:27

Божков е едно от знаковите лица на прехода. Безспорна и безпарднонна мутра. Аз лично вярвам, че си заслужава случващото му се, но кражбата на антики с национално и световно значение е престъпление срещу човечеството, а лицата на записите са типични мутри на прехода. Как е възможно да се случват подобни неща в 21 век? В държава членка на НАТО и ЕС. Държава отстояваща висши ценности и демокрация. Държава водеща войни и налагаща санкции на страни неспазващи същите тези ценности и демокрация. #Кой откраде антиките? #Къде е правосъдието? #Кой ще им потърси отговорност?
 
X

Подкастът на OFFNews