Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Феноменът 15/15: Не приемам себе си за грешка

OFFNews 15 септември 2014 в 11:15 7058 6

Момчил Неков

„Не изключвам, че може да има объркване в преференциалния вот, но той може да е няколко хиляди гласа. Не мога да твърдя обаче, че всички гласоподаватели на БСП, които са отбелязали мен, са сгрешили. Не приемам себе си за грешка.

Това обяви пред Нова телевизия евродепутатът от БСП Момчил Неков, станал известен след евроизборите като феномена 15/15.

На изборите за Европейски парламент на 25 май тази година българските избиратели за първи път имаха възможност да пренареждат листите на партиите чрез преференциален вот.

Момчил Неков имаше късмета да е номер 15 в листата на "Коалиция за България", а същият номер се падна на коалицията в бюлетината.

Старателни социалисти масово бяха зачеркнали номер 15 и в при квадратчетата за партиите и в кръгчетата за преференциите, което изстреля Неков на първо място в листата преди водача Сергей Станишев.

Младият социалист получи малко над 8% преференциални гласа или над 35 000 гласа.

"Може да са се объркали 1000, 2000, 3000, 4000...  Не може да се каже, че всички гласоподаватели на БСП, които са гласували преференциално за мен, са сгрешили.

Зад гърба си имам две книги ("4х4 – БСП след 1989" и "От първо лице"), влязъл съм със знания и опит и съвсем закономерно съм в листата”, твърди младият евродепутат. 

Той уточни още, че бившият лидер на БСП Станишев не го е молил да се откажа от мястото си в Европарламента.

"Аз поддържам всеки, който говори за преференцията. Тя показа на избирателя, че той наистина може да бъде активен. Това позволява да бъдат пренаредени идеите на самата партия вътре в листата”, допълни Неков.

На предстоящите парламентарни избори на 5 октомври отново ще имаме възможност да пренаредим листите на партиите.

По-нагоре в листата могат да се издигнат кандидат-депутати, които получат минимум 7% преференциален вот.

Водачът трудно може да бъде изместен, защото всяка бюлетина без преференциален вот, се води преференция за него. Това беше записано в Изборния кодекс под натиска на ДПС (те вкарват в парламента почти само водачите на листите).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews