Quantcast

Фандъкова откри кампанията си в деня на сърцето с черно-бяла снимка (видео)

Заставам пред вас със "скучната" си биография, не пренаписвам периоди от живота си, обяви тя

OFFNews Последна промяна на 29 септември 2019 в 13:59 3513 2

"Променяме града не с думи, а с работа. За София!" е мотото на кандидата за нов мандат като кмет на столицата Йорданка Фандъкова, номинираните за съветници и районни кметове от ГЕРБ/СДС. 

За София трябва да се работи със сърце, затова откриваме кампанията в Деня на сърцето днес, обяви водещият на сцената преди да покани на нея Фандъкова. 

"Много стилно, добро решение", коментираха предизборния плакат с черно-бяла снимка граждани, дошли пред зала 6 на НДК да подкрепят избранниците си. 

Сред тях бяха маестро Людмил Ангелов, дует Ритон, Люси Дяковска, Силвия Кацарова, Стефан Димитров, тв водещият Драго Драганов, актрисата Яна Марисова и още куп популярни личности. Букет с пожелания за успех пък изпрати Лили Иванова. Сред хората се извисяваха волейболистите Владо Николов и - над всички Любо Ганев. Най-сърдечни прегръдки, след множество снимки, Фандъкова получи от оперната прима Райна Кабаиванска. 

Всички казват, че тези избори за кмет на София ще са различни, защото са голямата битка за власт. Не! Не това е залогът! Знам, че много политически инженери се опитват да подменят играта. Знам, че сигурно им е важно. Само че аз няма да съм и никога не съм била част от това, заяви в началото на словото си за откриване на кампанията Фандъкова. 

Заставам пред всички с лицето и биографията си. Както някой написа със „скучната“ ми биография. Да, в днешно време е скучно да си последователен, но съм такава. Не пренаписвам големи периоди от живота си, не ги подменям, не ги крия, както е модерно. Не давам неизпълними обещания, каза още тя. 

Преди няколко месеца „Файненшъл таймс“ и Световната банка отвориха свои центрове в София. Струва ни се естествено. А дали биха го направили преди 10 години? Каква беше София преди 10 години? Започнахме работа в един спрял град, който преминаваше от криза в криза.

София беше обградена от хиляди бали боклук, чийто мирис задушаваше половината град. 40-годишните червени Икаруси бяха столичният градски транспорт, а метрото беше 9 км от центъра до „Обеля“. Детските градини и части от Борисовата градина се заменяха срещу панелни апартаменти, а парковете дори не се косяха.  

Радвам се, че днес никой не помни София такава. Защото е различна.

Припомням го, защото в управлението на един град това къде си, зависи от това откъде си тръгнал. Няма да изброявам какво направихме. Днес е важно какво предлагам да направим – това са конкретни проекти, със срокове и свършена работа, и най-вече, с ясни цели. 

Приоритети

Извеждам като приоритет работата в кварталите. Това означава квартални улици, тротоари и осветление. Често ме питат, защо едва сега – защото първо трябваше да направим големите улици и булеварди.

Следваща задача – система на довеждащ транспорт – изцяло електрически автобуси от квартала до спирки на метрото. Защо сега – защото първо трябваше да модернизираме градския транспорт.

Предлагам цялостна програма за изграждане на паркинги – буферни, на спирки на метрото и квартални, защото подреждането на паркирането в кварталите е една от най-спешните задачи.

Трябва да намалим транзитния трафик през града – а това значи да завършим вътрешните рингове и Околовръстния път – готови сме с плановете.

Метрото – много се гордея с този проект, въпреки всички, които се опитват да го омаловажат или искат неговото спиране. Не само, че не го спираме, а сме готови с разширенията към „Слатина“, „Левски“, „Люлин“ и Южната дъга. Трябва да проектираме и разширенията към „Илиянци“ и Студентски град.

Втората голяма цел – по-здравословна среда. 

Настоявам парламентът да приеме предложението ми за инкриминиране на горенето на отпадъци.

Спираме колите, които нямат работеща система за очистване и затова ще разработим нов механизъм за сигнали и контрол. 

Готови сме с проекти за 8 нови парка и с вдъхновяващия проект за Зеления ринг – линеен парк с велоалеи по старата жп линия.

Има две конкретни теми, по които сме длъжници - Витоша и Борисова градина. Предлагам конкретни решения за по-добър достъп до планината и възстановяване на Княжевския и Драгалевския лифт - със или без съдействието на собствениците. Вече ясно им го казах. Къпалнята „Мария Луиза“ и Летният театър са двата най-знакови обекта, които трябва и вече можем да върнем на софиянци. Както успяхме да върнем терена, на който изградихме парк „Възраждане - първият от десетилетия нов парк.

Един от моите лични приоритети е създаването на повече условия за спорт. Готови сме с проекти за 5 нови спортни зали в кварталите и 6 ученически спортни зали, които ще са отворени извън учебно време. Разбира се, София се нуждае от нов национален стадион и ще предложим терен, който да е максимално удобен. Подготвяме проект с нови възможности за спорт на Панчаревското езеро, а от догодина София ще има и първият общински аквапарк.

Третата голяма цел – просперираща София, с по-големи възможности за професионално развитие, добри доходи и успешен бизнес. 

Днес всички говорят за северните територии. Факт е, те вече се виждат. С инфраструктурата, която изграждаме – Северна скоростна тангента и Западната дъга - те станаха новата посока за развитие на София.

Можем да привлечем стратегически инвеститори, да създадем още 4 технологични индустриални зони. Вярвам, че бъдещето на София е във високите технологии. Затова предлагаме и училищен кампус, в който престижни международни училища и университети да отворят филиали.

Четвъртата голяма цел – да подпомагаме творците, да създаваме нови места за култура и изкуство, да разкриваме историята на града. Догодина ще започнем изграждането на първия Център за Съвременно изкуство – той ще е истински дом на съвременните творци. 

Трябва да изградим две нови концертни зали, това е ясен ангажимент.

Категорично продължаваме с разкриването на археологическото наследство - проектите за „Св. Неделя“ и църквата „Св. Спас“ са големи задачи, с които трябва да се справим по най-добрия начин, защото представят сърцето на града ни.

Реставрирането на сградите-паметници на културата е задача, за която работим - и с промени в Закона за културното наследство, и със специална програма на общината. Спасихме къщата на Яворов за града.

Петата голяма цел – повече ред, контрол и ясни правила.

Да, на първо място електронни услуги и използване на новите технологии. Нужна е реформа в административните услуги – бързина и удобство за гражданите и бизнеса.

Опитът ни показа, че трябва ефективен и строг контрол при строителството.

От една страна, при строителство на публични обекти – за това настоявам строители, проектанти и надзор да носят и професионална отговорност при некачествена работа. И щом искат да работят с публични средства, да залагат и името си, и възможността изобщо да работят.

Предлагам София да има ясни стандарти за всички елементи, които се поставят в града.

По отношение на строителството в града – подготвяме серия от законодателни промени за ограничаване на застрояването в жилищните квартали и за защита на зелените площи. 

Цели се постигат само с ясна посока, с решителност, постоянство и съмишленици. Благодарна съм на всички софиянци, с които сме съмишленици в голямата цел – развитието на София като модерен, подреден, европейски град. 

Благодарна съм за подкрепата, за открития диалог, за гражданското участие и за критичните мнения, каза още Фандъкова. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1245

1

rrr11

29.09 2019 в 16:15

Какъвто човекът, такъв и болборда. Безличен и безцветен, или с една дума, шушумига. Въобще тези избори са трагични от към кандидати. Червена квачка, варненец, който не може да изброи имената и на 10 софийски квартала, и няколко от вечните кандидати. Остана само да се гласува за Иванчева, на която поне не и липсва смелост.