Фандъкова към Манолова: Не си променям ценностите според позицията, за която кандидатствам

OFFNews Последна промяна на 13 октомври 2019 в 18:24 3667 4

Имам много ясна политическа ориентация, имам много ясни ценности, които не съм променяла през съзнателния си живот и нямам никакво намерение да го правя, независимо за каква позиция кандидатствам. Кандидатствам много ясно за позицията на кмет на София. София е градът и каузата, която мен ме интересува и съм работила за тази кауза цял живот. 

Това каза Йорданка Фандъкова, кандидат за кмет на София, издигната от ГЕРБ и СДС, по време на дебат с кандидата за кмет Мая Манолова в предаването „Беновска пита“ по Канал 3, цитирана от пресцентъра на ГЕРБ. Фандъкова заяви, че вече три пъти се е явявала на избори с това, което прави, и с лицето си.

„Правя го и в тази кампания, не използвам манипулации, не използвам лъжи и внушения. Не ми е в стила и хората ме познават“, допълни тя. 

„Признавам, че Вашият опит е в говоренето, а моят е в работата“, обърна се Фандъкова към Манолова.

Фандъкова заяви, че е предложила промяна в екипа си и в него влизат утвърдени експерти. „Хората, които съм предложила, стоят до мен с имената и лицата си“, подчерта тя и изброи имената на новите лица, част от гражданската квота - проф. Иво Петров, проф. Асен Николов, арх. Петков, Диан Стаматов.

На въпрос на Мая Манолова как досега е редена листата на ГЕРБ и защо Бойко Борисов е обявил, че Фандъкова сама е редила листата си, Фандъкова отговори: „Г-жо Манолова, Вие сте опитен политик, почти 30 години бяхте член на БСП. Знаете отлично как се правят партийни номинации и се утвърждават листи – първо се правят номинации от партийните структури, а след това ръководството ги утвърждава. Аз съм част от ръководството на ГЕРБ. Този път имах възможността сама да предложа и външните кандидати, и да бъде утвърдена листата, така както аз я предлагам. Листата ми позволява да се работи веднага и бързо по болните теми на града“. 

„Не затваряйте в пликове, а дайте конкретна информация, за конкретно дискриминационно условие в обществена поръчка. Вие сте юрист, знаете как се прави и как се подават сигнали. Това е начинът да се борим с корупцията, а не с тежки внушения“, реагира Фандъкова на обвинения на Мая Манолова за ограничения в процедури на общината.

„Автобусът, който г-жа Манолова показва и внушава, че ще бъде избран в София, е тестов автобус, който беше изпробван на терен в София. Винаги, когато въвеждаме нова технология, правим тестове. Така беше и преди да закупим първите електробуси. Кой ще спечели тази поръчка, аз не знам, защото няма подадени документи от нито една фирма. Това са тежки внушения, за съжаление, те са единстевното, на което г-жа Манолова разчита за кампанията си“, каза Фандъкова.

„С цел прозрачност, категорично казвам, че и в момента на сайта на Столичната община могат да се видят всички договори и протоколи от обществени поръчки, включително и документацията за поръчки, които се провеждат. Предстои въвеждане на електронни обществени поръчки и Столична община е напълно готова да ги въведе“, обясни кандидатът за кмет на ГЕРБ и СДС. Тя посочи и допълнителните механизми за публичност, които са създадени: „комисия, в която са представители на всички политически групи в съвета, предварително преглежда условията за големите обществени поръчки. На второ ниво, в комисията, която оценява офертите, с моя заповед се канят и общински съветници от различни партии“. 

Като най-важната задача за следващите години Фандъкова изведе промяната на Общия устройствен план на София. „Това е законният начин да подредим строителството, да спрем презастрояването, да определим височините и местата на високите сгради. Предвиждаме още промени – увеличаване на отстоянията между сградите, увеличени изисквания за паркиране и за озеленяване. Залагаме и наредбата за градския дизайн, с която да въведем стандарти за качество и за отделните елементи в града“.

Една от темите, които кандидатите за кмет дискутира беше състоянието на „Топлофикация София“ и начините дружеството да бъде стабилизирано. Фандъкова разказа, че дружеството е прехвърлено на общината в тежко финансово състояние с около половин милиард задължения. „Топлофикация е обречена да трупа задължения, ако не се направят няколко конкретни неща. Първото, е да се намалят разходите за гориво. Заедно с министър Петкова успяхме да убедим депутатите и от няколко седмици „Топлофикация София“ има право да закупува природен газ на по-ниски цени и при по-добри условия. Второто, са инвестиции в нови мощности. За първи път, с пълен политически консенсус, подготвихме процедура за външен мениджмънт с инвестиции. Разговаряме с Европейската банка за възстановяване и развитие да консултира целия процес и търсим голяма международна компания, която да инвестира в нови мощности на Топлофикация. Това е единственият вариант за стабилизиране на дружеството“, каза Фандъкова.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22188

4

Стефан

14.10 2019 в 05:16

За толкова години, така и не забелязах други ценности, освен послушна секретарка на борисов по въпросите на това село.
Да, старателна, да, изпълнителна, да, работата върви. Парите заминават.
Накъдето е заповядано. А собствени действия, и развитие на Моят Град - не.
Селото затъва в естествената си деградация, парите ги краде зетчето и ортаците му, всяка ръждясала третонетка на всеки тротуар предлага безплатни вируси за парното, и?

8094

3

дони

13.10 2019 в 22:22

Фандъкова беше много по-добра - по-ведра, по-спокойна, по-обоснована. Манолова я тресат такива нерви, че в дадени моменти очите и ще изхвръкнат от орбитите. И общи приказки колкото искаш...

2534

2

Общинар

13.10 2019 в 20:30

Манолова просто я смачка, не предполагах че Фандъкова ще е толкова безлична, а и се изнерви. Не можа да изведе една тема от стратегическо развитие за града.

8010

1

Weißbrot

13.10 2019 в 18:53

Фандъкова е просто проста и алчна! Дано загуби!