Европарламентът свали депутатския имунитет на Сергей Станишев

Offnews 11 март 2015 в 14:54 6686 4

Снимка БГНЕС

Сергей Станишев

Днес в Страсбург Европейският парламент гласува свалянето на имунитета на българския евродепутат Сергей Станишев като част от ускорена процедура, която беше приложена по негово настояване, изпратено до членовете на Комисията по правни въпроси на ЕП.

На заседание на правната комисия в понеделник, Станишев информира колегите си, че в два последователни мандата като народен представител се е отказвал доброволно от имунитета си, за да бъде даден ход на делото. Той припомни, че Прокуратурата е отправила към него предложение за извънсъдебно споразумение и за плащане на административна глоба.

Станишев обаче е отказал, тъй като държи да изчисти името си и българският съд да се произнесе по обвиненията срещу него.

В коментар за взетото решение, той заяви: "Поисках ускорена процедура, защото смятам, че не е редно Европейският парламент да става терен за развихряне на нашенски политически страсти. Със сигурност по този начин не допринасяме за авторитета на страната ни пред европейските институции. В България е добре известно, че делото срещу мен е политическо“.

Припомняме, че през 2009 година старитра срещу тогавашния лидер на БСП Сергей Станишев. В изявление по това време министър-председателят Бойко Борисов заяви: "Прокурорите имат много работа – ако този път всички действащи лица, от създателите, до приносителите, през тези, при които е бил документът не си отидат по арестите и по затворите, нищо добро не очаква тази държава".

През 2009 г. беше създадена и специална парламентарна комисия, която в крайна сметка не успя да постигне резултат.

„Като не успяха да намерят нищо друго, опряха до липсващи седем секретни документа. Те представляват около 0,2% от целия обем класифицирана информация, която минава през министър-председателя и има категорични свидетелски показания, че са върнати от мен.", добави Станишев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови