Евродепутатите подкрепиха почти единодушно България и Румъния да влязат в Шенген

OFFNews Последна промяна на 13 декември 2017 в 19:49 14076 7

Европейският парламент подкрепи почти единодушно присъединяването на България и Румъния към Шенген. 

Единствено групите на Европейските реформатори и консерватори (ЕКР) и "Европа на свободата и пряката демокрация" не подкрепиха предложението. 

Според всички останали групи България и Румъния са изпълнили изискванията и Съветът на ЕС трябва да разреши те да се присъединят към пространството без гранични проверки. По тяхно мнение Хърватия също трябва да се присъедини, щом бъде готова. Дебатът в ЕП днес бе по инициатива на групата на социалистите и демократите.

Председателят на парламентарната група на социалистите Джовани Питела отправи молба Съветът на ЕС да приеме България и Румъния, защото това е в интерес на Европа и нейната сигурност.

Ако искаме да укрепим защитата на външните граници, трябва без колебание да разширим Шенген с България, Румъния и Хърватия (когато бъде готова). ПЕС и председателят Сергей Станишев поискаха този дебат, защото е нечестно трите държави да бъдат извън Шенген. Не може да има първа и втора класа държави в ЕС. Българското председателство на Съвета на ЕС ще има пълната ни подкрепа за разширяването на Шенген, добави Питела, цитиран от БТА.

Филиз Хюсменова (ДПС, АЛДЕ) коментира, че недопускането на двете страни в Шенген е нарушение на европейското право. Колегата й Асим Адемов добави, че България е показала най-добри резултати в справянето с миграционната криза и се е представила като надеждна външна граница на ЕС. България не застрашава сигурността на Европа.

Бъдещето на ЕС зависи от солидарността, която изисква двете страни да бъдат приети незабавно, каза той.

Според Ангел Джамбазки (ВМРО, ЕКР) пречките пред България и Румъния са само политически и три държави в ЕС правят отстъпки пред евроскептични партии и заради вътрешните си проблеми. Сред тези държави той посочи Белгия и Холандия.

Според ЕКР, която не се съгласи с приемането на двете страни в Шенген, корупцията в България и Румъния остава въпреки докладите на Европейската комисия. Трябва на всяка цена да избегнем внасянето на престъпност в Шенген. Необходими са още усилия, преди да дадем зелена светлина за разширяването на Шенген, заяви групата ЕКР.

АЛДЕ обяви, че развитието на темата е дискриминация към двете държави и това трябва да спре. 

Групата на Северната левица коментира, че и трите държави трябва да влязат в Шенген. Според тази парламентарна група отношението досега към България и Румъния е като към отпадък.

Еврокомисарят по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос изрази надеждата скоро България, Румъния и Хърватия да бъдат приветствани в Шенген.

Убедени сме, че трите държави трябва да се присъединят изцяло към пространството без проверки. Отдавна ЕК заяви, че България и Румъния са изпълнили изискванията. Крайно време е Съветът на ЕС да постигне единодушие. Има нагласа този въпрос сериозно да бъде преразгледан. Това би било не само политически честно, но е необходимо от гледна точка на сигурността. Намираме се на последните метри по този път, подчерта той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8011

7

peter stoyanov

14.12 2017 в 12:37

бареков и джамбазки нали са членове на екр? дори май бареков е някаква клечка в ръководния орган на екр. те двамата как гласуваха - против ?

7504

6

Браво! Най-сетне!
Все по-пълната ни интеграция с Европа е единственото спасение за България. Следващата стъпка е да влезем в зоната на еврото.

25765

4

Victimized

13.12 2017 в 22:39

Мога да се обзаложа, че около 80% / по-груби сметки /от българите нямат идея какви са задълженията и привилегиите които ще получим след присъединяването ни към Шенгенската зона. Но пък за сметка на това са За и го подкрепят.
За жалост тука и като цяло вече е рядкост да се правят такива анкети, примерно от журналисти, примерно по центъра на София, примерно умните и красивите, да започнем,така, един дебат......