Евродепутатите на ГЕРБ искат отбранителни сили и техника на НАТО в България

OFFNews 23 януари 2022 в 17:19 1948 4

Евродепутатите на ГЕРБ поискаха решение на парламента и правителството за засилване на националната отбрана чрез приемане на отбранителни сили и техника на НАТО на българска територия, "което да даде ясен сигнал на всички наши съюзници в Алианса за солидарност, единство и решителност и да потвърди общата ни готовност да гарантираме отбраната на Югоизточния фланг на Алианса в Европа и колективната ни сигурност".

Позицията им е по повод скандала между Русия и НАТО от последните дни, в който бе намесена България. Преди два дни руското външно министерство обяви, че сред предложенията на Москва за сигурност предполагат изтегляне на силите на НАТО от България и Румъния, които се присъединиха към алианса след 1997 г. Малко след това премиерът Кирил Петков бе извикан в парламента. Той обяви, че "България е суверенна държава и отдавна сме направили своя избор като член на НАТО и като такъв избираме да работим в координация с нашите партньори и съюзници. Призоваваме Руската федерация да остане ангажирана в конструктивния диалог за деескалация на напрежението. Както и стриктно да прилага приетите международноправни ангажименти". Последва и декларация на българското МВнР. Вчера обаче лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че реакцията е закъсняла и неясна. 

Според шестимата евродепутати са необходими нови инвестиции в сферата на отбраната, за да се повиши боеготовността на българската армия. Те настояват също за "активна работа на всички нива за пресичане на действията на руските специални служби в България, включително и на действащите под прикритие като фондации, неправителствени, културни или туристически организации, банки, фирми и медии, както и на българските им агенти за влияние и тяхното финансиране".

"България е член на НАТО и по силата на действащия Вашингтонски договор националната ни сигурност предполага и разполагане на въоръжение и войски на Алианса на българска територия, когато възниква заплаха за колективната сигурност и отбрана. Решението за това действие се взема от НАТО и засяга единствено страните-членки на този съюз. Изявлението на руското външно министерство съдържа недопустими за двустранните ни отношения заплахи и е доказателство за политиката, целяща дестабилизация и разединение в региона на Югоизточна Европа и Черно море", пише още в позицията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови