Външно: Войските на НАТО не са чужди войски. Територията на България е територия на НАТО

OFFNews 21 януари 2022 в 16:23 6278 13

Националните територии на страните - членки на НАТО са територии на Алианса. Въоръжените сили на страните членки са и въоръжени сили на НАТО. Това произлиза от Вашингтонския договор за създаване на НАТО, който всички страни членки са ратифицирали. Вашингтонският договор не предвижда „втора категория“ страни членки, за които колективната отбрана да се прилага избирателно или в ограничен обем. Това се казва в позиция на Министерството на външните работи по повод руските искания силите на НАТО да напуснат България и Румъния.

В този контекст, съгласно Решение №1 на Конституционния съд на България от 4 февруари 2003 г. „войските на политически или военен съюз на държави - членки на този съюз или на съюзни държави, по ратифициран, обнародван и влязъл в сила за Република България международен договор с политически или военен характер, не са чужди войски по смисъла на чл. 84, т. 11 от Конституцията, ако преминаването или пребиваването им през територията на страната е свързано с изпълнение на съюзнически задължения“, заявяват още от ведомството на Теодора Генчовска.

От МВнР призовават Руската федерация да проявява уважение към осъзнатия външнополитически избор на Република България за членство в НАТО и към решенията на българския Конституционен съд.

Призоваваме Руската федерация да остане ангажирана в конструктивен диалог със страните - членки на НАТО в Съвета НАТО-Русия, насочен към бъдещето на една по-единна и по-сигурна Европа, основаваща се на върховенство на правото и стриктно прилагане на поетите международноправни ангажименти. Настоящата криза в архитектурата за сигурност в Европа, както и кризата в и около Украйна, следва да бъдат разрешени с дипломатически средства и по пътя на диалога, категорични са още от външно министерство.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

14

dolivo

24.01 2022 в 08:11

гробища и музей, добро описание на вековната култура и постижения .

руските самодостатъчни богаташи като са толкова доволно, защо изнасят по 90млрд годишно от печалбите си навън?

балет, класическа музика, имат, разбира се, че не се изхвърля бебето с водата от коритото.
не е там дискусията.

23293

13

Стефан

24.01 2022 в 03:37

А територията на България, НЕ Е територия на нато, а на българите. Ако нато иска да напада руснаците - да си намери собствена натовска територия.
Аман от недоклатени хитлерчета.

23293

12

Стефан

24.01 2022 в 02:10

Жалка история.
"професионалната армия" по принцип няма, и не може да има запасняци. Значи няма резерви. А голямата и драма е, че населението няма нищо общо с нея, и значи пак по принцип, не е способно на отечествена война.
И това ли не знаеш какво е?
Значи няма да разбереш, и защо руснаците няма не да нападнат европа, ми ще останат да я гледат с погнуса.

Те си имат всичко, и го знаят. Също така знаят, че в Европа няма нищо, освен курорти, гробища, и музеи. Даже симфоничните оркестри и балета не стават, в сравнение със собствените им. И са наясно, че не може да правят атомна война, за два билета за Лувъра. Те не искат да хранят Европа, и не искат да я вземат. Макар че могат.
Защо някви европудели се нагъзват на американците, които искат да плячкосат Русия - не знам.
Ако ти искаш да идеш на тая война - мил пардон. Макар да не знаеш даже къде да натиснеш, за да гръмне. Но не очаквай някой с акъла си, еле па с уменията, да тръгне с тебе.
Самодейци, непоръбени гарови.

23293

11

Стефан

24.01 2022 в 01:26

Е, ти очевидно нямаш такова, та не ти е работа да четеш мойта военна книжка.
Но щом искаш - върви да се биеш с руснаците, разбира се. А аз ще ида да си купя пуканки, като за американско кино.

22548

9

dolivo

22.01 2022 в 16:34

Стефан е явно истински мъж, ходил в казармата Българска. Пълна трагедия, научил си да ди оправяш леглото, да миеш тоалетна, и да се мазниш на старшите, дори да да олигофрени, защото така трябва.

Всяка що годе елитна армия е 1) професионална със заплащане, 2) избор на войника, защото иска да служи на нещо по голямо от него.

Нашите войници едно време, щото явно си от тая носталгично въздишаща група, само да чуят гръм и първи ще дезертират.

Ангарията наречена военна повинност само в страни с дългогодишен конфликт е останала, Израел, Корея и т.н.

23293

6

Стефан

22.01 2022 в 04:31

Натовските мераклийчета, вие поне чували ли сте за казармата? А за армията? А какво правят войниците от всички армии, от двете страни, с такива педерасчета като вас, които искат някой да се бие с друг?
Разстрелват ги зад блиндажа, и ги хвърлят в кенефната яма.
Аман от изкуфели старци и изкуфели лезбийки. Оставете хората да живеят без вашите истерии.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика