Ето около кои приоритети се обединиха БСП и ИТН в сферата на икономиката

БСП няма да даде подкрепа за съставянето на правителство преди решение от НС и преди да бъде обявен кабинета

Елена Николова 29 юли 2021 в 13:30 1646 0

Вчера ИТН и БСП проведоха експертни разговори като обсъдиха възгледите си в сферата на икономиката. Двете партии се обединиха около 8 общи приоритета. Това стана ясно след изявление на лидерът на БСП Корнелия Нинова днес. 

Като първи приоритет Нинова посочи държавата да не се отдръпва от ключови сектори, а да засили ролята си на регулатор и помощник на българската икономика. 

Във връзка с това тя посочи случая с ББР, като заяви, че БСП и ИТН са се споразумели "ББР да не се приватизира, а да се преструктурира, така че наистина да стане банка на малкия и среден бизнес".

На второ място Нинова посочи намаляване на лицензионните разрешителни режими, които са в тежест на малките и средни фирми. Тя поясни, че при последващи разговори икономическите експерти ще уточнят колко и кои режими, както и в кои сектори трябва да бъдат премахнати или промени облекченията. 

Нинова изброи още изготвяне на национална карта "Образование и икономика"- национална и регионална за нуждата на кадрите;намаляване на регионалните различия; част от данъците да останат на разположение за общините; да се увеличи капитала на българската агенция по експортно застраховане на малки и средни фирми; искане от следващото редовно правителство за удължаване на срока за Мини-Марица "Изток", в полза на работниците в региона; запазване на ядрената енергетика. 

Разговорите с ИТН по приоритети продължават, категорична бе лидерката на социалистите. Въпреки това Нинова отбеляза, че БСП няма да даде окончателната си подкрепа за съставянето на правителство преди решение от Националния съвет на партията и преди да бъде обявен състава на Министерския съвет .

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!