Ето ги имената на полицаите, които пребиваха протестиращите зад колоните!

Защо полицаите са без номера? В знойната лятна нощ носили якета, затова не сме ги видели

Йорданка Веселинова 24 август 2021 в 17:59 19014 5

Митко Садовски, Андон Андонов, Дани Димитрова, Али Алиев, Стоян Стоименов, Венцислав Георгиев и Иван Филипов - това са имената на полицаите, били протестиращи зад колоната на Министерски съвет по време на летните протести, съобщи председателят на временната парламентарна комисия Николай Хаджигенов.

Стана ясно още, че на четирима от тях са наложени дисциплинарни наказания за упражнено насилие върху протестиращи. Андонов е наказан със "забрана за повишаване в длъжност" за срок от 2 години, а Стоименов - за 1 година. Димитрова и Алиев са наказани с "порицание" за срок от 6 месеца.

Идентификационните номера

Председателят на комисията адв. Николай Хаджигенов коментира и темата с липсващите идентификационни номера на някои от полицаите. Той заяви, че от МВР са отговорили на неговото запитване с думите, че всички полицаи са били с идентификационни номера, но поради ниската температура са носили якета.

Хаджигенов лаконично обаче отбеляза, че е направил справка, и в нощта на 2 септември температурата е била 29 градуса.

Разказва поредният бит протестиращ

Даниел Павлов, един от битите от полицаи протестиращи, днес беше изслушан във временната комисия за полицейското насилие.

Той разказа, че е бил издърпан около 10 ч. от полицаите, след което е бил удрян, лещите са му били "избити", вратът му е извиван, а след което е и бил повален на земята. Според прокуратурата той е оказал съпротива. Павлов обаче заяви, че дори и да е искал, не би могъл да се съпротивлява, тъй като е бил повален на земята.

След това е бил скрит зад полицейски бусове, където е бил заплашван и обиждан от полицаите. По-късно вечерта пристига линейка, но медиците преглеждат само полицаи. Павлов е със силни болки в очите, но въпреки това не е прегледан, като вместо това е откаран в Първо районно. Той е освободен преди изтичането на 24-те часа, но след това отново е задържан. 

След като най-сетне е освободен, Павлов е прегледан в медицински център и веднага след това отведен в Националното следствие, където прекарва два дни.

Впечатление прави, че както за него, така и за други арестувани протестиращи, следствието твърди, че са ритали полицейския бус.

Протестиращият разказа още, че е направил опит да разбере самоличността на полицаите, упражнили насилие. Той допълни, че сам е успял да разбере кои са те благодарение на медийни публикации от 2 септември.

Павлов заяви още, че двама от полицаите, които са го арестували, не са носили задължителните идентификационни номера върху униформата.

Комисията сезира Софийска градска прокуратура

Комисията за полицейско насилие реши да сезира Софийска градска прокуратура за наблюдаващия прокурор, разследващ случаи на насилие по време на летните протести - Вероника Трифонова.

В началото на миналата седмица стана ясно, че настоящият български делегиран прокурор в Европейската прокуратура - Вероника Трифонова, е прекратила преписката за полицейското насилие от миналогодишните протести. Причината - двама от пострадалите отказали да дадат показания, заяви тя в интервю за бТВ.

Липсващи кадри от записа?

Темата със скандалния запис, на който се вижда как полицаи бият протестиращи, беше повдигната отново. Хаджигенов цитира показанията на протестиращите, в които те заявяват, че "под колоните полицаите са се гаврили със задържаните, пускайки им газ". Такива кадри обаче липсват на записа. 

Това поражда и съмнения за това дали записът е манипулиран, поради което комисията ще поиска експертиза, заяви още Хаджигенов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2115

5

Тролов

24.08 2021 в 20:52

Какви якета? Тези питеци са по къси ръкави. Длъжностните лице в МВР, което е изготвил отговора, че полицаите били с якета и затова не им се виждали идентификационните номера да бъде незабавно разследвано и дадено на съд.В НК има изрично разпоредби относно ПРЕСТЪПНО СЪСТАВЯНЕ И ПОЛЗВАНЕ НА ДОКУМЕНТ С НЕВЯРНО СЪДЪРЖАНИЕ чл.308-319 гл.IX

4164

2

Egocentric Eccentric

24.08 2021 в 18:43

Може ли й телефона на полицайката?

14469

1

случайно прочетох

24.08 2021 в 18:19

Рашков кога ще ги уволни?
 
X

Да помогнем на украинските деца!