ЕС забранява пластмасата за еднократна употреба след 2021 г.

OFFNews 28 март 2019 в 11:41 8146 0

Снимка AFP

Европейският парламент одобри забрана на пластмасовите изделия за еднократна употреба от 2021 г. 

Забраната включва 10 вида пластмасови продукти, сред които чинии, чаши, сламки, вилици, лъжици, ножове, кутии за храна, клечки за уши и др.

Целта е да се намали замърсяването с пластмаса и производителите да увеличат усилията си в тази посока. 

Забраната беше подкрепена от 560 евродепутати, 35 се обявиха против нея, 28 се въздържаха. 

Европейските страни ще могат сами да изберат методите за намаляване на използването на пластмасови изделия за еднократна употреба.

Забраната не включва пластмасовите бутилки. Тяхната употреба ще продължи и след 2021 г., но те ще трябва да се рециклират. Според промените до 2019 г. най-малко 90% от пластмасовите бутилки в страните ще трябва да се събират. Те трябва да бъдат с поне 25% рециклирано съдържание до 2025 г. и 30% до 2030 г.

Приетите промени засилват прилагането и на принципа замърсителите да си плащат. Това ще се отнася особено за тютюнопроизводителите, които ще трябва да покриват разходите за събиране на изхвърлени фасове. Новият режим ще се отнася и за производителите на риболовните приспособения - разходите за събирането на изгубените в морето мрежи се поемат от производителя, а не от рибарите.

Промените се налагат, тъй като според ЕК над 80% от отпадъците по плажовете са от пластмаса, а пластмасовите изделия за еднократна употреба съставят 70% от всички морски отпадъци.

Всяка година в ЕС има 25 млн. тона отпадъци от пластмаса, като се рециклира едва една четвърт от тях. 

Поради бавното си разграждане, пластмасата се натрупва в моретата, океаните и плажовете по света. Пластмасови остатъци се откриват постоянно и в морските обитатели.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови