ЕС и НАТО ни критикуват за забавената модернизация на армията

Страната се нуждае от фронтови и аркадни пътища за превоз на военна техника

Юлиан Христов 30 май 2018 в 09:36 6257 1

ЕС и НАТО за превъоръжаването на армията ни: Или правите нещо, или заминавате

Европейският съюз и НАТО са изразили твърда и критична позиция към държавите членки, които не постигат необходимото по отношение на подготовката на личния състав и превъоръжаването. Това е било заявено по време на конференция на Военните комитети на ЕС и НАТО, проведена на 16 май. Двата военни комитета са най-високите военни органи в двете организации и в тях членуват началниците по отбрана на държавите членки. Сред основните им задачи са планирането и порвеждането на военни операции, както и с въпросите за развитието на военните способности.

Въпросът за превъоръжаването и модернизацията на държавите от ЕС и НАТО е поставен сериозно от двата органа, става ясно стенограмата от заседанието на комисията по отбрана в парламента. На 17 май там беше изслушан началникът на отбраната Андрей Боцев по повод повишаването му в звание. 

От разговора между депутатите става ясно, че не само модернизацията е сериозен проблем. На високо ниво в НАТО и ЕС е бил поставен и въпросът за придвижването на формирования на територията на държавите членки. Той заявява, че отправените критики били: "или правите нещо, или който не прави – да заминава":

Трябва да знаете, че за първи път присъствам на конференция, на която много остро се поставя въпросът за бойната подготовка и бойната готовност, както и за превъоръжаването. Едва ли не: или правите нещо, или който не прави – да заминава. Досега предполагам, че и Вие сте присъствали – малко пό-лежерно минаваха, но твърдо се постави въпросът особено за мобилността, където има пълен консенсус между началниците на отбраната на Военния комитет на НАТО. Много добре знаете, че инфраструктурата и тези процедури са 90% на цивилни институции, които сериозно трябва да се заемат с този въпрос, защото една операция, без да си осигури логистика, придвижване и осигуряване, е обречена на неуспех, заявава Боцев.

От думите на Боцев се разбира, че в ход е приемането и на проекта за модернизация на Военноморските сили, който не влезе в пакет с останалите два проекта за превъоръжаване. Бордът за управление на портфолио от проекти (Пи-2) е приел проекта за купуване на нови бойни кораби. Боцев изразява надежда този проект да бъде разгледан на заседание на военния съвет в Министерството на отбраната и до юни да бъде окончателно приет от Народното събрание заедно с другите два проекта. Сроковете бяха договорени на последното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента. 

Председателят на комисията по отбрана Константин Попов прави коментар, че като началник на отбраната е поставял въпроса за мобилността пред бившия министър на регионалното развитие Лиляна Павлова. По думите му този проблем трябва да "влезе в нормативната база на държавата":

Говорил съм като началник на отбраната – тогава беше министър Павлова, именно за тази мобилност, което спомена и генерал Боцев, че си има изисквания към тези рокадни пътища и така нататък, трябва да може да носи определени товари, разтоварища, да имат определен капацитет пристанищата, да са изработени по специални изисквания. Това по някакъв начин трябва да влезе в нормативната база на държавата при изграждането на такива съоръжения. Наистина има много работа и аз благодаря за този коментар.

Депутатът от БСП Кольо Милев се присъединява към това мнение, като добавя, че всички министерства трябва да бъдат ангажирани по тази тема:

Ние трябва да възстановим, може би в цялото общество, отговорността на всички министерства по подготовката на страната за отбрана и за изпълнение на задълженията си в общия план. Само Министерството на отбраната и в частност Щабът на отбраната не могат да решат този въпрос. Виждате, че при една кризисна ситуация дори нямаме кризисен център, който да работи на национално ниво. Стават смехории, за които ние, генералите дори от резерва, запаса, си мълчим, защото това, което се случва, понякога не е нормално – да не кажа, че е смешно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

1

Hissarion

30.05 2018 в 09:39

Да бе, точно когато се пънат да глътнат Македония, Албания и останалите прошляци на всяка цена в НАТО, ще ни пратят да си ходим. Нещо не ми се вярва.