Емил Райнов: Москов трябва да разбере, че не участва в One-man show, а носи отговорност

OFFNews 13 февруари 2016 в 14:43 5208 3

Здравният министър Петър Москов трябва да разбере, че не е участник в One-man show, а носи отговорност. Това заяви депутатът от БСП д-р Емил Райнов пред Дарик. 

Чрез вота на недоверие искаме да се случи дебатът за здравеопазването. По време на гласуването за промените за здравните пакети управляващите мълчаха, но гласуваха. Само опозицията се изказваше. Чрез вота ще видим и къде е тънката разделителна линия между опозиция и управляващи, защото, слушайки реформаторите, от едната страна са министерските кресла, от друга го играят опозиция. Това шизофренно състояние и лично аз като лекар не го приемам, подчерта Райнов. 

Един от мотивите за вота на недоверие е разделянето на хора на първа и втора категория чрез здравните пакети, въпреки че всички си плащат здравните вноски. Световната банка излезе със становище, че заради личните плащания на хората за здраве ежегодно 4% изпадат под прага на бедността, а с листите на чакащи този процент ще стане още по-голям, категоричен е той. 

Защо се бърза с въвеждането на пръстов отпечатък, когато ще има нови лични карти с чип? Дублират дейности, за да се източат пари, коментира още Райнов.

МВР няма база данни на всички пръстови отпечатъци на българите, а Министерството на здравеопазването иска да ги има. Най-интересното е, че е пусната обществена поръчка за нещо, което нормативно не е определено. Няма как да се гарантира, че няма да има злоупотреби, смята депутатът. 

Той допълни, че се затварят болници под претекста, че са много, но в същото време се разписват разрешения за откриване на нови. Никой не осъществява контрол в тези болници кои лекари работят, дали не работят "мъртви души", кои работят по 24 часа, а не от 8 до 12 часа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!