Електронното правосъдие ще осигури по-бърз и справедлив съдебен процес

Йорданка Веселинова 23 март 2022 в 16:10 1498 0

Електронното правосъдие ще осигури по-бързо и по-прозрачно правосъдие, коментира министърът на правосъдието Надежда Йорданова по време на заседанието на парламентарната комисия по електронно управление и информационни технологии.

Тя заяви, че когато се работи по електронното правосъдие, не следва да се разбира само дигитализация, софтуер и хардуер, но и промяна на съдебните процеси. Йорданова допълни, че паралелно с това трябва да се гарантира и правото на справедлив съдебен процес и ненарушаване на човешките права.

По думите ѝ електронното правосъдие е един от основните приоритети на повереното ѝ ведомство.

Министърът на електронното управление Божидар Божанов обясни, че "гражданите, бизнесът и техните представители трябва да могат всички свои процесуални права по електронен път, ако желаят". По думите му това върви паралелно с оптимизирането на процесите в съдебната система и те да бъдат вкарани в дигитална среда. 

Божанов заяви, че промените няма да ограничават правата на гражданите и те ще могат да ги упражняват и на хартия.

Той каза още, че в реално време системата трябва да проверява статуса на лицето, което се идентифицира пред Единния портал за електронно правосъдие (ЕПЕП).

Изпълнителният директор на "Информационно обслужване" Ивайло Филипов отбеляза, че защитата на данните трябва да е на високо ниво – данните да са налични, но и „консистентни“ и да не се позволява манипулиране.

Боян Новански от ВСС заяви, че има предвиден проект за оптимизация на ЕПЕП, като се очаква до края на седмицата да се подпише договорът с „Информационно обслужване“ АД. Ще разширим достъпа на гражданите и адвокатите до портала, посочи той. Новански коментира, че поредно правителство не успява да защити Плана за възстановяване и устойчивост, с който да се реализира идеята за информационните системи на съдилищата.

Миналото лято Върховният касационен съд спря ползването на Единната информационна система на съдилищата.

Възраженията на съдиите са, че част от процедурите са в противоречие със съществуващи законови практики, губи време и ги кара да се съобразяват с "предписаните им от софтуерни специалисти действия в една програма".

Надежда Йорданова отбеляза, че в Министерството на правосъдието е формирана работна група, която обсъжда какви законодателни промени са необходими за цялостното въвеждане на електронното правосъдие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!